Ruben Östlundin Turistista tulee nyt Will Ferrellin Turisti – tämä ei ole pilaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ruben Östlundin elokuvasta Turisti tehdään amerikkalainen remake, ja Will Ferrell näyttelee miespääosan. Kukapa muukaan!

Uutinen kuulostaa tähän typistettynä melkein pilalta. Totta hanke kuitenkin on – Downhill -niminen elokuva on ollut tekeillä jo siitä asti, kun Östlundin hyvin musta komedia herätti huomiota ja lopulta jäi ilman Oscar-ehdokkuutta. (Siitä nohevat ruotsalaistekijät saivat melkein enemmän irti kuin ehdokkuudesta.)

Östlundista on tässä välissä tullut Cannesin Kultaisen palmun voittaja. Turisti on monien mielestä edelleen hänen paras elokuvansa – etenkin Ruotsissa Palmu-voittaja The Square sai hitusen vaisumman vastaanoton kuin ohjaajan edelliset erikoisuudet. (Itse en osaisi päättää näiden väliltä.)

Mutta Ferrell! Kreisikoomikko, jonka pelikenttä on ollut enemmän Zoolander-sekoulua ja hassuhahmo-maailmaa kuin viileänvakavaa yhteiskunnallista komediaa.

Alkuperäinen Turisti kertoo siis miehestä, joka lumivyöryn uhatessa juoksee rivakasti pakoon ja jättää perheensä laskettelukeskuksen ravintolan terassille. Kun näkyvyys palaa, käy ilmi, että vyöry jäi kauas terassista. Vauraan ruotsalaisperheen sisäinen dynamiikka ei sen jälkeen ole aivan entisensä.