Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Rowan Atkinson aikoo hylätä Mr. Beanin, eikä yhtään liian aikaisin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 18.11.2012 10:31

Nolojen tilanteiden mies Mr. Bean oli vitsikäs hahmo – jep, joskus 20 vuotta sitten. Mutta milloin Rowan Atkinson on viimeksi ollut hauska? Koomikko Atkinsonin ilmoitus Bean-hahmon uhkaavasta kuolemasta ei varsinaisesti herätä surua.

Mr. Bean-leffat Bean – äärimmäinen katastrofielokuva (1997) ja Mr. Bean lomailee (2007) olivat heikkoja: laiskoja ja tahmeita.

Television vanhempien Bean-sketsien hauskuus on ollut helppo unohtaa, mutta taannoin niitä nähdessäni olin hämmästynyt Atkinsonin taitavuudesta. Nauroin ääneen. Vertaukset Jacques Tatiin eivät olleetkaan liioittelua. Huh, enpä olisi uskonut, sillä Atkinsonin show oli pitkään tuntunut niin kalutulta.

Vuosien varrella Atkinson on tienannut Beanilla kymmeniä miljoonia. Eikä se väärin ole. Monet ovat vilpittömästi nauraneet Beanin ja saman tyypin ”agenttimuunnelman”, lähinnä inhottavan Johnny Englishin elokuvaseikkailuille. Katsojien makua en halua tyrmätä, mutta Atkinson pystyy parempaan.

Pari päivää sitten Atkinson itse kertoi The Daily Telegraph -brittilehdelle, että Bean voi olla pian lopullisesti ohi.

Hän haluaisi uskottavuutta vakavammissa tai ainakin vähän pohditummissa rooleissa. Vaikea tästä ratkaisusta on pahoillaan olla. Bean on venytetty kuoliaaksi ajat sitten.

Toivottavasti alkeellinen, hyvien oivallusten sijaan iänikuisten klisesketsien toistoon perustuva Johnny English -hahmokin unohdetaan. Atkinsonin Musta kyy -sarjan ajan svengiä ja suhteellista rohkeutta muistellessa ihan harmittaa, kuinka taitava koomikko näin haaskaa lahjojaan.

Vaikka fyffe toki virtaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Mr. Bean on kuluttanut ja kalunnut hahmonsa loppuun.
Täysin yliampuva naaman venyttely ja vääntely ei enää riitä huumoriksi, vaan katsojalle pitäisi välittyä huvittavia oivalluksia.

Hah hah…en hahattele K.Kinnuselle vaan kun joku sanoo mr Bean tulee mieleen hah hah ja se siitä. Olihan se joskus hauskaa vaikkei täydeltä höröteltykään.

Näitä luetaan juuri nyt