Ritchien ja Downeyn moderni Sherlock Holmes on touhukas rämäpää

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Guy Ritchie tunnetaan otsikoista Madonnan ex-miehenä, mutta hän ohjaa myös elokuvia. Tuleva Sherlock Holmes -tulkinta lienee ensi joulusesongin isoimpia menestyksiä.

Trailerin perusteella meno on vauhdikasta sekoilua.

Anakronismeja ja actionia piisaa – ei heti uskoisi, että pohjana ovat Sir Arthur Conan Doylen tarinat.

Hyvä! Ritchien paras elokuva on edelleen hän debyyttinsä Lock, Stock and Two Smoking Barrels, joka sai Suomessa hassun nimen Puuta, heinää ja kaksi vesiperää. Sen jälkeen hän on tehnyt kaksi siedettävää, ihan samasta muotista pullahtanutta rikoselokuvaa (Snatch – hävyttömät ja uusi, yllättävän sujuva mutta silti aika höhlä Rock’n’rolla) sekä mukafilosofisen rikosdraaman Revolver. Sitä en jaksanut katsoa loppuun asti.

Oma lukunsa on Haaksirikkoutuneet, jossa Ritchie ohjasi vaimoaan Madonnaa. Se on kunnianhimoinen, mutta hirvittävän kehno kummajainen – ihan hakoteille rynnivä uusintaversio 1970-luvun alun provokatiivisesta italialaisesta satiirista, jota on vuoroin pidetty sekä feministisenä että sovinistisena. Silti pinnassa on omituista coolin tavoittelua, ja tulos on käsittämätön.

Haaksirikkoutuneet ja Revolver paljastavat, että Ritchien ei kannata yrittää muuta kuin railakasta ja tarkoituksellisen vähä-älyistä vauhtiviihdettä. Suutari pysyköön lestissään.

Siksi uskon, että Ritchie voisi olla juuri oikea tekijä epäsovinnaiselle, trailerin perusteella okkultismista ammentavalle ja runsailla erikoistehosteilla ryyditetylle Holmes-hupailulle.

Ja hei, kun pääosassa on Robert Downey Jr., mikä voisikaan mennä pahasti pieleen? Downey osaa tällaiset veijariroolit paremmin kuin kukaan muu juuri nyt. Katsoisin Downeyta vaikka lukemassa puhelinluetteloa.

Enkä olisi kovin tavanomaisesta, Doylen tekstille uskollisesta Holmes-elokuvasta innostunutkaan. Mitä uutta sellaisella voisi olla annettavana?

Vielä kolmas (retorinen) kysymys: eikö elokuvan roisto Mark Strong näytäkin aivan Andy Garcialta?