Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Ridley Scott ohjaa uuden Blade Runnerin – voiko se olla mistään kotoisin?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 18.8.2011 19:50

Ridley Scottin palvonta on allekirjoittaneelle mysteeri. Brittiohjaaja on saanut urallaan muutamia ihan kelpo elokuvia aikaan – mutta ei vuosikausiin mitään iskevää. Siksi uutiseen uudesta Blade Runnerista ei voi suhtautua edes ristiriitaisesti. Se on ainoastaan hölmö juttu.

Deadline Hollywood kertoi huhuista eilen, ja nyt asiasta on tullut virallinen tiedote: Scott ohjaa uuden Blade Runnerin.

Alkuperäinen elokuva vuodelta 1982 on Scottin paras ensimmäisen Alienin ohella.

Mikä Scottia nyt vaivaa? Paraikaahan tekeillä on Prometheus, uusi Alien-saagan elokuva. Scott ohjaa siinä muun muassa Noomi Rapacea ja Michael Fassbenderia.

Seuraavaksi sitten paluu Blade Runnerin maailmaan.

Kai tästä voi päätellä, että Robin Hoodin, Body of Liesin ja – luoja paratkoon – Hyvän vuoden kaltaista muovinmakuista hömppää viime vuodet ohjannut Scott uskoo muutoksen olevan välttämätön. Nostalgia ja uudelleenlämmittelytkö ovat ainoa tie uuteen nousuun? Positiivistä on sentään se, ettei kyseessä liene mikään orjallinen uusintaversio.

Silti en usko, että tästä tulee kovin hyvä. Millä perustein uskoisin?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Blade Runnerin uskollisena ystävänä ajatus on kieltämättä outo. Toisaalta tässä olisi mahdollisuus hyödyntää Phili K. Dickin alkuperäistä ”Do Androids Dream of Electric Sheep?” ajatusta voimakkaammin kuin alkuperäisessä Blade Runnerissa…

Joo joo, katsotaan vaan kaikki elokuvat sitten joskus kun ne ilmestyvät, mutta saa kai sitä aina myös spekuloida ja ennakkoarvioida, joskus jopa kriittisestikin.

Tässä käy arvatenkin niin, että alkuperäistä filmiä ei sitten kukaan ”tavallinen nykykatsoja” koskaan näe, ainoastaan tuon uuden. (Ja ikävä kyllä sama varmaankin myös tuon Hurjan joukon remaken kanssa).

Warner Bros hankki Blade Runnerin jatko-osien oikeudet keväällä. http://www.slashfilm.com/blade-runner-prequelsequel/

Itse odottelen kyllä mielenkiinnolla Prometheusta. Alien ja Blade Runner on ansiosta klassikoita. Niiden jälkeen Ridley on tehnyt sellaista ihan ok Hollywood-tavaraa, muttei lähellekään näiden varhaisleffojen nerokkuutta. Ja Alienissakin iso ansio kuuluu Gigerille, jonka toivon olevan Prometheuksessa mukana, mutta ei taida kovin aktiivisesti ainakaan olevan.

Muistelenkohan oikein jos muistelen Peter von Baghin kirjoittaneen Elämää suuremmat elokuvat -kirjan Blade Runner kirjoituksessaan että Blade Runnerin suurenmoisuus on erinäisten osien yhteen osumisen summa, ja enemmän sattuma kuin tarkoituksellinen tapahtuma. Kenellä kirja löytyy, voinee korjata. Vähän niin kuin Alienissa iso ansio on Gigerillä, niin Blade Runnerin neonoirin taustalla sykkii Philip K. Dickin filosofinen paranoia. Jos jatko-osat hylkää Gigerin ja Dickin, niin onko toivoa?

Ainakaan BR:n Final Cut ei anna osviittaa että Ridley olisi ihan kärryillä missä mennään. Jos se ei ole rikki, niin miksi korjata?

On siellä välissä myös American Gangster. Regressiivinen kieriskely sallitaan näemmä vain vähän nuoremmille. ”Uusi” Tarantino?

Muualla asia on uutisoitu niin, että Scott tekee Blade Runnerille jatko-osan – joskaan mies ei ilmeisesti itsekään tiedä vielä, onko se prequel vai sequel. Kyseessä ei siis ole vanha leffan tekeminen uusiksi.

Ei sillä, hieman pelonsekaisin tuntein itsekin tuota odotan, mutta toisaalta myös hiukan innoissani.

Riddle me: Final Cut on itse asiassa erittäin jees, sieltä on lähinnä korjailtu mokia jotka olisivat olleet liian kalliita korjata aikoinaan, kuten stuntnaisen kuvassa näkyneet kasvot. Lisäksi kopio on restauroitu ja Bluray näyttää ja kuulostaa ainakin upealta.

Tästä jatko/esiosasta en uskalla sanoa mitään…

Palvotaanko Ridley Scottia vielä? En kyllä näe enää paljon syytä, Alienin ja Blade Runnerin tasoon ei ole käsittääkseni enää palattu.

Duellists ja Black Rain kyllä näyttävät tosi hyviltä, se on pakko myöntää. Mutta on niistäkin jo aikaa.

”Tässä käy arvatenkin niin, että alkuperäistä filmiä ei sitten kukaan ”tavallinen nykykatsoja” koskaan näe, ainoastaan tuon uuden. (Ja ikävä kyllä sama varmaankin myös tuon Hurjan joukon remaken kanssa).”

No ehkei nyt sentään. Kyllä ne alkuperäiset aina muistetaan ja löydetään. Ja jos katsojalla on niin kapea maku, että vain uudet filmit kelpaavat, alkuperäinen Hurja joukko tuskin kolisisi kuitenkaan, oli remakea tai ei.

Sivuhuomautuksena pakko myöntää, että pidän Friedkinin Pelon palkka -remakesta enemmän kuin alkuperäisestä. Niin on Hollywood makuni turmellut. =)

Matchstick man: Itseäni ei miellyttänyt että rytmiä oli leikattu mielestäni vähän tiiviimmäksi, kun pidin juuri siitä director’s cut ”viipyilevästä” temposta. Samaten Deckardin replikanttius ei ole enää niin ambivalentti, katsojan päätettävissä, mistä iso miinus myös.

Hetkonen, eikö kukaan maininnut Thelma & Louise’ta? Scott on toki tehnyt paljon keskinkertaista, varsinkin lähivuosina (American Gangster on poikkeus). Mutta miehen uralle mahtuu niin paljon hyviä elokuvia, että näitä on lupa odottaa jatkossakin.

Palvomisesta en tiedä, mutta halutessaan Scott hallitsee ensiluokkaisen tunnelmallisen ja intensiivisen kuvakerronnan. Alien ja Blade Runner ovat tietysti esimerkkejä tästä, mutta katsokaapa kuinka aivan-liian-huonot arviot keränneessä Hannibalissa on jokainen kuva kohdallaan.

Siinä on Scott osannut luoda rutkasti elävyyttä ja jännitettä täydelliseen höpöhöpötarinaan. Ei sellaisesta huono ohjaaja selviä.

Joo, jos Scott tosiaankin tekee vain 3D-elokuvia, niin skippaan kyllä jatko-osan aivan varmasti. Liian monta elokuvaa on nähty missä käsikirjoitus menee 3D-efektien ehdoilla.

”Millä perustein uskoisin?”

Aikajärjestyksessä Duellists, Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Mathstick Men, Black Hawk Down, American Gangster, seassa keskinkertaisempia kuten Black Rain ja Gladiator. Millä perustein yleensäkään uskot yhtään mitään?

Laskeva sarja ehkä, ja iäkäs ohjaaja, jolle Blade Runner näyttää olevan pakkomielle, mutta useimpien mielestä ihan jotain muuta kuin joku heppu, joka on joskus muinoin tullut tehneeksi ”pari kelpoa” elokuvaa.

Kyllä näistä paluista uran alkuvaiheen aiheisiin saattaa ohjaajan ansiot tietäen syntyä merkittäviäkin elokuvia. Uraan mahtuu pahoja floppejakin, mutta toivoa sopii, että aiheiden kierrättämisen syy on parempi kuin se, johon blogisti viittaa: kun ei vanhuuttaan vuosikaudet Hollywood-roskaa tehneenä muuta keksinyt. Hölmö juttu, totta tosiaan.

Joo, Alien ja ennen kaikkea Blade Runner ovat mestariteoksia, pelkästään BR:n takia mistä saa ja pitää palvoa. Myöhemmin Scott on tehnyt hyvä leffoja (Mathshitck Men, Gladiator, Black Hawk Down, Thelma and Louse, American Gangster), joskaan ei loistavia. Myös Kingdom of Heavenin pitempi versio on kai hyvä.

Lueskelin joku aika sitten jotain Coppola-keskustelua, ja odotin että olisi paljon heittoa kuinka ohjaajan nykykunto on perseestä. Mutta ei, moni ylisti että FFC ehdottomasti yksi suurista, ja mtään Jackia ei mainittu..

Ehkä Scottin olisi pitänyt Blade Runnerin jälkeen kuolla äkillisesti, niin Kinnunenkin palvoisi ;)