Renny Harlinin uusi 12 Rounds on kunnon läskipääelokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rennyn uusi toimintapläjäys ei ole hyvää mainosta Mannerheim-hankkeelle. Tätä läskipäisemmäksi ei elokuva muutu.

Kävin jo katsomassa Rennyn uutuuden. Yhdysvalloissa en olisi voinut, sillä siellä sitä ei esitetty ennen ensi-iltaa lehdistölle lainkaan. Epäiltiin, että arvosteluista olisi ainoastaan haittaa ja pressinäytöksistä turhia kustannuksia.

Suomessa ensi-ilta on perjantaina 17.4. Uumoilen, että lehtien kritiikeissä 12 Rounds teurastetaan, mikä ei ole hyvää mainosta Mannerheimille.

Ei tämä elokuva ole fiksu tai mieleenpainuva, mutta toisaalta, se on leimallisesti tilaustyö, jossa on nimenomaan haluttu mahdollisimman läskipäistä jälkeä.


Pääosassa painija


John Cena on Yhdysvalloissa suosittu showpainija, jolle on kehitelty elokuvatähden uraa. 12 Rounds on toinen elokuva, jossa Cenalla on pääosa.

Elokuva on suunnattu WWE-painin ja kaikista vähä-älyisimpien toimintaelokuvien ystäville. Siis lapsille ja junteille. Käsikirjoituksessa ei ole yhtään kunnollista oivallusta, ei mitään merkillepantavaa edes lajityypin – muskelitähtien rymistelyelokuvien – puitteissa.

Cenaan verrattuna vaikkapa Sylvester Stallone on sielun herkimpien tuntojen taitava tulkki. Naapurikapakkasi yrmein portsari olisi valkokankaalla todennäköisesti yhtä karismaattinen. Tiettyä rehtiyttä Cenan oikeudentuntoisessa roolihahmossa tosin on, lähinnä hyväuskoinen hölmö -ihmistyypin puitteissa.

Kun nämä lähtökohdat – pöljä käsis ja steroidiportsarin habituksella varustettu sankari – otetaan huomioon, 12 Rounds on ihan kelpo elokuva. Se liikkuu koko ajan sujuvasti, se on always watchable kuten amerikkalaiset sanoisivat. Tämä on ohjaajan ansiota.


Lopussa nyrkillä naamaan pau pau pau


Jonkinlaista väriä juttuun tuo irlantilaista roistoa näyttelevä Aidan Quinn, jonka tunnetuin rooli tähän mennessä taitaa olla homosarjassa Älä kerro äidille. Quinnin esittämä älykäs ja sadistinen irkkukelmi on juuri sellainen nilkki, jota Gary Oldman olisi näytellyt 15 vuotta sitten.

New Orleansiin sijoittuvassa elokuvassa on juoni – konna pitää Dannya vastuullisena tyttöystävänsä kuolemasta ja pakenee vankilasta kostaakseen. Kai ihan hulluuttaan irkku järjestelee Dannylle ihmeellisiä, jopa herkulesmaisia tehtäviä, tyyliin pysäytä jarruton raitiovaunu. Ja pääseepäs ilkiö lurittamaan sankarille Danny Boyta, mikä on käsikirjoituksen monitasoisin keksintö.

Elokuvan rakenteessa nämä tehtävät ovat käsikirjoitetun tuntuisia esteitä, jotka täytyy ylittää ennen kuin Danny viimeinkin pääsee hakkaamaan inhottavaa eurooppalaista kynäniskaa nyrkillä naamaan. Tämä on elokuvan kliimaksi. Pau pau pau.

12 rounds

Budjetti on Rennyn uran pienimpiä, IMDb:n mukaan vain 20 miljoonaa dollaria. Kuvista tulevat hetkittäin mieleen ohjaajan parhaat elokuvat Die Hard 2 ja Long Kiss Goodnight, ja aina silloin tuntuu, että Harlin ansaitsee parempaa.

Hollywoodissa hänen uransa on mennyt tämän ja Manaaja nelosen (joka oli jo kertaalleen tehty, kun tuottajat halusivatkin verisemmän ja suoraviivaisemman elokuvan ja teettivät sen pikavauhtia Rennyllä) kaltaisten tilaustöiden pakertamiseksi.

Ei ihme, että Rennyä kiinnosti palata kotimaahan tekemään Mannerheim varmasti pienemmällä liksalla.