Rendel floppasi, paitsi Mikkelissä – kuriositeetti kiinnostaa, mutta ei siitä makseta

Erittäin harva elokuva saa yhtä kattavaa medianäkyvyyttä kuin Rendel.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ylen pääuutislähetys. Koko joukko lehtijuttuja elokuvasta. Useita henkilöjuttuja sen ohjaajasta, Jesse Haajasta.

Erittäin harva elokuva saa yhtä kattavaa medianäkyvyyttä kuin Rendel. Jokainen merkittävä media noteerasi elokuvan ja yrittäjä-ohjaaja Haajan. Tällaisia tapauksia ei tule kuin muutamia vuodessa.

Silti Rendel otti ensi-iltaviikonloppunaan ankarasti turpaan lippuluukulla. Viime aikoina Haajan ja tuottaja Miika Norvannon näkemykset katsojaodotuksista ovat heitelleet aika laajasti. Erään Norvannon haastattelun mukaan Suomessa piti saada 100 000 katsojaa, jotta tuotanto pääsee omilleen – tuossa laskelmassa arvioitiin, että yhtä paljon katsojia pitäisi saada ulkomailta. Viime viikolla Haaja sanoi olevansa tyytyväinen 30 000 – 50 000 katsojaan Suomessa.

Etukäteen vetoa näytti olevan: esimerkiksi ensimmäinen julkinen näytäntö eli viime tiistain esitys Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla myytiin loppuun.

Rendel sai viikonloppuna 2970 katsojaa. Se tarkoittaa, ettei edes 10 000 katsojan kokonaisluvun tavoittaminen ole helppoa, ehkei todennäköistäkään. Rendel on ns. ryntäyselokuva, jota kiinnostuneet menivät katsomaan heti tilaisuuden tullen (kuten R&A-näytäntöön). Ennakot mukaanlukien Rendelillä on 4403 katsojaa. Se oli viikonlopun kuudenneksi katsotuin elokuva Suomessa.