Remake on päivän sana: Hollywood luottaa kierrätykseen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos se on kerran toiminut, miksei sitä kannattaisi tehdä uusiksi? Elokuvateattereihin tulee amerikkalainen remake kerran kuussa, kaksi parhaassa.

Eikä buumi ole laantumassa, päinvastoin. Tässä pintaraapaisu viime viikkoina esillä olleisiin hankkeisiin ja juuri valmistuneisiin elokuviin.

Uusiksi tehdään jo 1990-luvun alunkin elokuvia – niin karskeja independent-taidehittejä, kuten Paha poliisi, kuin isoja toimintaleffoja: Total Recall ja Cliffhanger.

Abel Ferraran Pahan poliisin jonkinlainen remake Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans saa maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla viikon kuluttua, ja kerron sitten paikan päältä lisää tästä Werner Herzogin ohjaamasta elokuvasta. Harvey Keitelin roolin on perinyt Nicolas Cage.

Painajainen Elm Streetillä on sentään jo 25 vuotta vanha. Uuden version Freddyä näyttelee Jackie Earle Haley, joka muistetaan erinomaisesta Little Childrenistä, Oscar-ehdokkuuden arvoiseksi osoittautuneesta pedofiiliroolista.

Toinen kasari-instituutio, Fame, saapuu muka modernisoituna versiona Suomenkin valkokankaille lokakuussa.

Bryan Singer puolestaan tekee uusiksi John Boormanin omintakeisen Excalibur – sankarin miekan, joka on ikivanha, siitähän on 27 vuotta.

Epäiltyjen, kahden ensimmäisen X-Menin ja Operaatio Valkyrien ohjaaja ei kuitenkaan pääse ihan heti Excaliburin kimppuun: hän suunnittelee myös Galactica -elokuvaa.

Warner Bros -studiolla kyhätään myös remake vuonna 1981 ensi-iltansa saaneesta Operaatio Outlandista, jossa Sean Connery näytteli kaivosplaneetan lainvalvojaa. Alkuperäinen Outland oli muuten eräänlainen luvaton avaruusremake western-klassikosta Sheriffi.

Joku on muistanut, että elokuvia tehtiin isoisänkin aikaan. Errol Flynn -seikkailusta Kapteeni Blood puuhataan Warnerilla myös päivitettyä versiota. Ohjaajiksi on palkattu uudet tulokkaat, Spierigin veljekset, jotka ovat keksineet sijoittaa tapahtumat – avaruuteen!

Sam Peckinpahin Olkikoirien (1971) uudesta sovituksesta tekee kiinnostavan poliittisesti virittyneistä elokuvista tunnettu ohjaaja Rod Lurie.

Steven Spielberg puuhaa omaa versiotaan Harveysta, näytelmästä, jonka vuonna 1950 valmistuneessa elokuvaversiossa pääosan näytteli Jimmy Stewart.

Ihmissusiklassikon The Wolf Manuusi sovitus on jo valmis. Pääosassa on valmiiksi karvainen Benicio del Toro. Elokuva saa ensi-iltansa keväällä.

Toinen kevään kauhu-remake on The Crazies, pohjana George A. Romeron kulttielokuva (1973). Kun sen ohjaaja Breck Eisner on saanut projektin valmiiksi, ryhtyy hän tekemään Mustan laguunin hirviöstä uusintaversiota.

Ja tietenkin Hollywood-remakeja tehdään myös tuoreista ei-englanninkielisistä elokuvista. Juuri nyt kiinnostavinta sillä saralla on viime kuussa Suomen ensi-iltansa saaneen ranskalaisen Kaiken se kestää -trillerin muuntuminen amerikkalaismuotoon Paul Haggisin käsissä. Pääosan sai Russell Crowe.

Yhtä ajankohtainen on Espoo Cinéssä esitettävän, monien kehuman tanskalaistrillerin Candidate jenkkimuunnos, johon on kiinnitetty Sam Worthington.

Jim Sheridanin Brothersin, jonka pohjana on Susanne Bierin Suomessa vain festareilla nähty samanniminen tanskalaisdraama, odotetaan kai saavat Oscar-ehdokkuuksiakin, kun se on sijoitettu USA:ssa joulukuun laatuelokuvasesonkiin.

Mutta eikö tämä touhu näytä ennen kaikkea nololta?