Reindeerspottingin ikärajakohu: vuoden onnistunein elokuvamainoskampanja

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

KHO kertoi torstaiaamuna päätöksestään. Dokumenttielokuva Reindeerspotting – pako joulumaasta on ikärajaltaan K-18, eikä millään taholla ole asiaan enää sanomista. Mitä tästä seuraa? Ei ainakaan katsojakatoa.

Reindeerspottingista tullee kaikkien aikojen elokuvateattereissa katsotuin kotimainen dokumenttielokuva. Se on saanut parissa viikossa pitkälti yli 20 000 katsojaa.

Andy McCoy-dokkari The Real McCoy (1999) sai aikanaan reilut 40 000 katsojaa.

Reindeerspottingissa raflaavaa ei ole vain aihe. Tuotantoyhtiö Bronson Club on tehnyt ison numeron siitä, että dokkarin ikärajaksi tuli K-18. He haluaisivat alentaa ikärajaa, koska K18-elokuvaa ei voi käyttää nuorten huumevalistukseen.

Olen samaa mieltä. Ikärajassa on lastensuojeluun verhottua tekopyhyyttä.

Mutta ihailen myös tapaa, jolla ikärajasotku ja samalla myös elokuva on saatu julkisuuteen: K18-asiaa on puitu televisiossa niin Maria! -talk show’ssa kuin Arno Kotron ohjelmassa sekä aamutelevisioissa, ja Hesarissakin on ollut pelkästään ikäraja-aiheesta juttu kolmena eri päivänä plus kolumni.

Kovasta ikärajasta tuli siis elokuvalle suurenmoinen mediavaltti.

Ikäraja on lähinnä periaatekysymys: ok, elokuvaa ei nyt voida esittää vaikkapa kouluissa osana huumevalistusta, mutta kyllähän nuoret sen halutessaan näkevät – dvd:ltä, piraattina netistä tai kun se tulee ensi keväänä telkkarista.

K-18-ikärajan myötä dokkarille kasvaa kielletyn hedelmän maku, enkä usko että se on hyvä asia.

Toisaalta suosio teattereissa ei osoita laantumisen merkkejä: Finnkinolla on Helsingissä Reindeerspottingista tänäänkin kymmenen näytöstä, ja kun eilen perjantaina iltapäivällä tiirailin varausjärjestelmää, oli viikonlopuksi pelkästään Helsingissä ennakkovarauksia ja -lipunostajia yli 700. Luonnollisesti elokuva on ollut erityisen iso hitti Rovaniemellä, jonne tapahtumat sijoittuvat.

Odotan silti, kuinka arvovaltaisen tahon bronsonilaiset seuraavaksi marssittavat esiin dumaamaan KHO:n päätöstä.

Lisää aiheesta:Reindeerspotting – näin kohuttu kotimainen huume-elokuva syntyi