Reindeerspotting on tärkeimpiä kotimaisia dokumenttielokuvia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänä keväänä valkokankaalle tuli peräti kuusi suomalaista dokumenttielokuvaa. Miesten vuoro oli oikein hyvä, mutta narkomaanikuvaus Reindeerspotting – pako Joulumaasta on silti ylitse muiden.

Joonas Neuvosen dokumentti rovaniemeläisistä nuorista kamankäyttäjistä on ainutlaatuinen ihan koko maailmassa. Neuvonen on ollut itse osa porukkaa, ja siksi elokuva on sataprosenttisen intiimi: kamera on kohteittensa tasolla, ei koskaan yläpuolella.

Materiaalimäärä oli valtava ja lopullinen puolitoistatuntinen on äärimmäisen tiukka tavalla, josta jää hämmentynyt olo. Huh huh. Ja vielä kerran: huh! Trailerin lupaukset täyttyvät.

Kuvaavaa on, että kun ensimmäisen kerran näin Reindeerspottingin, ryhdyin sen loppuessa katsomaan dvd:tä heti alusta uudelleen kuin hypnotisoituna.

Elokuvan 7-8 kertaa katsoneena olen valmis sanomaan, että Reindeerspotting on kaikkien aikojen vaikuttavimpia ja tärkeimpiä suomalaisia dokumenttielokuvia – ei ehkä sataprosenttinen taiteellinen onnistuminen, mutta yhteiskunnalliselta arvoltaan mittaamaton.

Elokuva ei ole hyvää mainosta Rovaniemelle.

”Ei kyse ole siitä, että Rovaniemellä on Subut (Subutex), vaan siitä, että Subut ovat tulleet sinnekin, maailman ääriin. Ja siitä, ettei niitä voi kitkeä pakkotoimilla pois”, Joonas Neuvonen täsmensi kun haastattelin häntä.

Sormea ei heristellä. Tuo luottamus katsojaan on yksi elementeistä, jotka tekevät Reindeerspottingista myös huumeasioiden valistuksena aivan omaluokkaisensa: katsokaa itse, emme moralisoi.

Tai kuten Neuvonen itse totesi lainaten William Burroughsia:

”Huumeongelmaan on yksi ratkaisu: kaikki nistit pitäisi tappaa. Se on ainoa tapa poistaa huumeongelma.”

Ikärajakohu jatkuu. Korkein hallinto-oikeus päättää ensi viikon alussa, onko Valtion elokuvatarkastamaon lätkäisemä K-18 oikea ikäraja. Minusta ei; tätä elokuvaa pitäisi näyttää kaikille teini-ikäisille kouluissa. Narkkariromantiikka on Reindeerspottingista kaukana.

Tai kuten Mikko Salasuo toteaa elokuvasta blogissaan: ”Nyt ei mennä pelon, pelottelun tai liioittelun keinoin, vaan kärki on elävässä elämässä, yksilöiden valinnoissa ja niiden seurauksissa.”

Reindeerspottingia ei kannata odottaa televisiosta pian – se esitetään Dokumenttiprojektissa vasta yli vuoden kuluttua. Saa nähdä, sensuroidaanko televisioversiota jotenkin.

Reindeerspottingin ensi kerran nähtyäni ennustin jo, että siitä tulee kaikkien aikojen katsotuin kotimainen dokumenttielokuva teatterilevityksessä. Levitysyhtiö Nordisk Filmin tämänpäiväisessä tiedotteessa kerrotaan, että elokuva on ollut Finnkinon varausjärjestelmässä kolmanneksi suosituin – kiitettävä saavutus dokkarille, saati vielä suomalaiselle.

Reindeerspotting ensi-illassa perjantaina 9.4.