Reindeerspotting-Janin kuolemasta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rovaniemeläisten narkomaanien elämästä sievistelemättä kertovan Reindeerspotting-dokumentin päähenkilö Jani Raappana on kuollut Kaukoidässä.

IS kertoo, ettei poliisi epäile rikosta.

Lapin Kansassa todetaan, ettei poismeno johtunut huumeista. Jutun mukaan Jani oli kadonnut ja löydetty kuolleena jo jonkin aikaa sitten.

Puhuin asiasta tuotantoyhtiön Jesse Fryckmanin kanssa. Hänkään ei tiedä tapahtuneesta tarkemmin, vaan odottaa, mitä Suomen poliisi tulee asiasta perjantaina kertomaan.

Fryckman oli selvästi järkyttynyt.

En koskaan tavannut Jania, mutta surullista tämä on. Reindeerspotting on niin intiimi, että sen katsottua on helppo kuvitella tuntevansa sen päähenkilö.

Dokumentin kuvausten ja valmistumisen välillä vuosia vankilakierteessä olleen Janin on julkisuudessa kerrottu selviytyneen kuiville, mutta asia ei ollut aivan yksinkertainen. Elokuvan huhtikuisen ensi-illan alla Jani ei antanut haastatteluja tai näyttäytynyt julkisuudessa.

Jani jäi reissulle, jolle hän lähti ensi-illan aikaan dokumentin ohjaajan Joonas Neuvosen ja ystäviensä kanssa. Kaverukset olivat seikkailleet Thaimaassa ja Kamputseassa. Palattuaan parin viikon lomalta Neuvonen kertoi pelkäävänsä, ettei Jani palaa Suomeen. Meininki alkoi näyttää sellaiselta, Neuvonen sanoi.

Ei Neuvonenkaan tällaista varmasti odottanut.

”Tämä varmasti lopettaa ne puheet, että elokuva antaisi tuosta maailmasta ihailevan kuvan”, Fryckman totesi puhelimeen hiljaa.

Aiemmin aiheesta kirjoittamaani:

Reindeerspotting – näin kohuttu huume-elokuva syntyi

Ohjaaja Joonas Neuvonen Reindeerspottingin ikärajasta: ”Tyypillistä hurskastelua”

Onko Reindeerspotting ensimmäinen suomalainen K-18-elokuva?

Reindeerspotting on tärkeimpiä kotimaisia dokumenttielokuvia