Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Raivo Roosnan ja Alex Lepajoen innoittaman elokuvan nappasi nettipalvelu

Blogit Kuvien takaa 8.6.2017 14:45
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuva Loikkarit perustuu Neuvosto-Virosta paenneiden ja Aleksanterinkadulla koruliikkeen vuonna 1985 ryöstäneiden Alex Lepajõen ja Raivo Roosnan tarinaan – ainakin löyhästi. Veijarikomediaksi luonnehdittu elokuva on virolaisen Taska Filmin, suomalaisen Matila Röhr Productionsin ja latvialaisen Film Angelsin yhteistuotanto ja pääosin vironkielinen.

Jaak Kilmin ohjaama elokuva sai Virossa ensi-iltansa helmikuussa ja siitä tuli paikallisittain menestys. Lippuja on myyty 86 000 – luku on virolaiselokuvalle maan itsenäisyyden ajan viidenneksi korkein.

Loikkareita odotettiin Suomessakin valkokankaille. Sen kuvauksista kirjoitettiin aika paljon viime kesänä ja syksyllä uutisoitiin kohusta, jota hanke Virossa herätti. Loikkareissa näyttelevät muiden muassa Aake Kalliala, Jope Ruonansuu, Esko Salminen, Maria Sid ja Riitta Väisänen.

Lehdistönäytökselle oli varattu päivä ensi viikolta suuresta helsinkiläisteatterista.

Tänään kuitenkin tiedotettiin, että Loikkarit ei tule valkokangaslevitykseen, vaan suoraan ja yksinoikeudella Elisa Viihteen palveluun, siis nettivuokraamoon.

Ratkaisu on mielenkiintoinen. Lehdistönäytöksellä korostetaan teoksen arvoa ja haetaan kunnollista huomiota, eli vältetään nöyrtyvää ”suoraan videolle” -vaikutelmaa. Jos ei kovan rahan mainontaan, niin ainakin muuhun markkinointiin laitetaan resursseja.

Varsinaisesta rahasamposta Suomen elokuvateattereissa ei virolaiselokuvassa tälläkään kertaa olisi oletettavasti ollut kyse, mutta Elisa Viihteen on täytynyt maksaa kohtuullinen summa yksinoikeudesta.

Tapauksia, jossa elokuva ei tule valkokankaille, mutta sen muuta levitystä markkinoidaan tosissaan, ei ennen nettivuokraamoiden aikaa juuri ollut. Tavallaan digilevitys siis kuroo juopaa perinteisesti ylväimpänä pidetyn valkokangasesittämisen ja kotikatselun väliltä.

Niin tai näin, Loikkarit (virolaisittain Sangarid ja englanniksi The Dissidents eli Toisinajattelijat) vaikuttaa Miami Vice-intoiluineen onnistuneelta camp-nostalgialta. Trailerikin on tyyliltään aika hävytön ja daijuudessaan miellyttävän rennonoloinen. Kiinnostaa.