Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Quentin Tarantinon uutuuden roolitus: DiCaprio, Waltz, Foxx, RZA, Kurt Russell.. ja Sacha Baron Cohen?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.11.2011 07:31

Quentin Tarantinon seuraavan elokuvan Django Unchained kuvaukset alkavat loppukuusta. Näyttelijäkaarti on Tarantino-elokuvaksikin huikea. Joukkoon mahdollisesti liittymässä myös Sacha Baron Cohen.

Varmoja nimiä ovat ainakin Jamie Foxx pääosassa Djangona, Kunniattomissa paskiaisissa loistanut Christoph Waltz hänen ystävänään, Kerry Washington Djangon vaimona, Leonardo DiCaprio roistona ja Samuel L. Jackson sekä Kurt Russell hänen kätyreinään.

Cohenin valinta (olkoonkin se vielä hieman auki The Hollywood Reporterin jutun mukaan) on erityisen hauska – eipä tullut seitsemän vuotta sitten Ali G in Da USAiii -dvd:n hurjaa sisältöä yhä uudelleen ihmetellessäni, että tämä kaveri näyttelisi lähiaikoina Tarantinon westernissä DiCaprion ja kumppanien rinnalla.

Ensi-iltaan on reilu vuosi. Tätä odotellessa täytyy hyvällä elokuva-arkistonäytöstarjonnalla siunattuna helsinkiläisenä rauhoitella mieltä käymällä Kavan Orionissa nauttimassa edelleen jatkuvan spagettiwestern-sarjan helmistä, joista pian on vuorossa Companeros – mestarillinen vallankumouslänkkäri. Franco Nero näyttelee siinä tyyppiä, jonka on pakko olla Waltzin roolihahmon jonkinasteinen esikuva.

Taustoitin Django Unchainedia blogissa toukokuussa: Quentin Tarantino tekee lännenelokuvan – spagettiwesternin Djangosta

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ihan lyhyet kommentit: Sacha Baron Cohen on yllättänyt tavanomaisemmissa rooleissaan, vaikka ainahan ne ovat poikkeusrooleja olleet: Sweeney Todd, tulossa oleva Hugo. Erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen näyttelijä.

Arvata saattaa, että Tarantinollakin Cohenilla on erikoisrooli. Tässä mielessä vähän pelottaakin tuo kaartin nimekkyys. Kuinka heidät kaikki voi yhdessä elokuvassa niellä, ettei tule vain tähtisumua? Jääkö filmi tähtien jalkoihin?

Tarantino näyttäisi jatkavan fanielokuvan linjalla tehden genremukaelmia. Siihen hänellä on vapaus, Alku-uran filmit osoittivat, miten omaperäisen lisän ohjaaja toi pieleen-mennyt-keikka -kuvioon Reservoirissa tai väkivaltatarinoihin Pulpissa. Ja miten Kill Bill onneksi huipentui hienosti. Mutta sen jälkeiset ”pulpit” olivat vain osittain onnistuneita, Death Proof ja paikoitellen Kunniattomat paskiaiset.

Kuinka pitkään tällä linjalla voi jatkaa: pastissin pastissin pastissi…

Mistä elokuvasta Inglourious Basterds on pastissi?

You talkin’ to me?

En edellä puhunut Inglouriousista erikseen. Kyselin vain huolestuneena, tuleeko uutuudesta pastissin pastissin pastissi. Minä nautin kovasti esimerkiksi elokuvasta Sukiyaki Western Djangoa, mutta fanipoikaelokuvaa jaksaa vain aikansa. Toivottavasti Tarantino taas yllättää, mutta mihin elokuvaan mahtuu noin monta tähteä, ettei siitä tule häiritsevää?

Huomioin filmiviitteitä ihan mielelläni, mutta itseisarvona, itsetarkoituksena se on aika nörttiä puuhaa ja rekkareiden keräilyä. Tämä keskustelu taidettiin käydä muuten jo aiemmin ja muistaakseni aika myrskyisissä merkeissä. En tiedä kannattaako sinne enää mennä?

Inglourious B. oli tietysti pastissi elokuvasta, jolta se (lähinnä) lainasi nimiväännöksensä. Edustaa sitä linjaa, jossa gung ho –tyyppisesti annetaan natseille kuonoon. Subtiileimmin sen teki Lubitsch elokuvassa Ollako vai eikö olla ja hauskemmin ja koskettavammin jopa Brooks saman filmin uusinnossa.

Jos tämä trainspottailu kuitenkin kiinnostaa, niin minua tarkkaavaisempi on laatinut seuraavanlaisen listan, noin aluksi http://www.filmspotting.net/forum/index.php?topic=6410.0

Minusta Tarantinon elokuvat ovat vielä viime vuosiin asti olleet virkistäviä poikkeuksia Hollywood-valtavirrasta. Ohjaaja, jolla on taiteellinen vapaus omiin töihinsä ja nimeä saada siihen käytännössä mikä näyttelijäkaarti tahansa, ansaitsee kunnioitukseni. Death Proof oli kuitenkin niin genre-elokuva, että lasken sen välityöksi. Inglorious Basterds taas oli todella hauska irtiotto tyypillisestä sotaelokuvasta ja oli hauska nähdä Tarantinon vaativan näyttelijöiltään oikeiden kielten käyttämistä. Natsi-englantia on kuultu ihan tarpeeksi jenkkileffoissa.

Ja jos elokuvan hukkuminen nimekkään tähtikaartin jalkoihin pelottaa, niin kannattaisiko miettiä uudelleen Basterdsin näyttelijäkavalkadia. Brad Pitt, Diane Kruger, Christoph Waltz (ei silloin vielä iso nimi), Mike Myers ja Mélanie Laurent (iso nimi Ranskassa). Lisäksi Harvey Keitel ja Samuel L. Jackson tekevät cameot äänirooleissa. Vaikka tähtikaarti saattaakin vaikuttaa nyt nimekkäältä, on Tarantinolla kuitenkin tapana yllättää, käyttää näyttelijöitä täysin totutusta poikkeavassa roolissa tai sitten laittaa heidät tarkoituksellisen pieneen marginaalirooliin. Kun Basterdsia tehtiin, kaikki odottivat kauhulla Myersin roolia, joka osoittautui kuitenkin kymmenen minuutin pätkäksi ilman totuttua ylinäyttelemistä.

Pistää miettimään, onko Cohenille, jonka työhistoriasta löytyy vakuuttavia vakavampiakin rooleja, suunniteltu tällaista näyttäytymistä.