Quentin Tarantino pakotetaan leikkaamaan sotaelokuvastaan 40 minuuttia?
Odotettu Kunniattomat paskiaiset on joutumassa teurastajan pölkylle. Rahapulaan joutunut tuottaja Harvey Weinstein haluaa yleisöystävällisemmän elokuvan.
Asiasta kertoi ensimmäisenä The Wrap -blogi.
Sen mukaan Kunniattomat paskiaiset olisi nyt 160-minuuttinen. Cannes-versio (jonka töksähtelevyyttä jo Cannesista kirjoittaessani kritisoin) kesti kuitenkin vain 147 minuuttia. Heti esitysten jälkeen alkoi levitä juoruja, että Tarantino vielä hioisi elokuvaansa, lisäisi kohtauksia ja poistaisi toisia.
40 minuutin saksiminen kuulostaisi kuitenkin hurjalta – siinä lähtisi neljäsosa teoksesta.
Taustalla on Weinstein Companyn taloudellinen ahdinko. Harvey Weinstein on ollut taustapiruna jokaisessa Tarantinon elokuvassa Pulp Fictionista lähtien. Ne kaikki olivat independent-tuotantoja, mutta jotta Saksassa kuvattu Kunniattomat paskiaiset saatiin rahoitettua, piti Weinsteinin lyödä hynttyyt yhteen Universal-studioiden kanssa.
The Wrapin mukaan Weinstein uskoo, että tiiviimpi elokuva vetäisi enemmän katsojia. (Ja noin kaksituntisesta elokuvasta mahtuisi iltaan yksi näytös enemmän kuin melkein kolmetuntisesta.)
En silti tiedä, mitä Weinstein oikein kuvittelee. Varmaa on, että Kunniattomista paskiaisista ei tule mitään tosi isoa hittiä. Siinä on toki railakasta Korkeajännitys-henkeä, mutta se on ennen kaikkea elokuvanhullujen elokuva, rakkaudella tehty ja hetkittäin tekijänsä bravuurien tasoa, mutta ei kovin kiinteä kokonaisuus.
Ja mikä lipunmyynnin kannalta pahinta, toimintaa ja Brad Pittiä on paljon vähemmän kuin trailerit lupaavat. Weinstein varmaankin laskee, että muuta materiaalia poistamalla actionin suhteellinen määrä kasvaisi ja Pittin läsnäolo tuntuisi vahvemmalta.
Viimeksi Weinstein yritti samantapaista rahastusta leikkaamalla Grindhouse -elokuvan kahtia. Tarantino ja Robert Rodriguez tekivät kahden episodin elokuvan, joka sai USA:n ensi-iltansa keväällä 2007. Se floppasi. Tarantinon osuutta pidennettiin vartin verran ja se julkaistiin muualla maailmassa nimellä Death Proof. Rodriguezin osuus Planet Terror pistettiin meilläkin teattereihin sellaisenaan.
Myös erikseen julkaistut Death Proof ja Planet Terror floppasivat, ja ne kumpikin tuntuvat tyngiltä, eivät kunnon itsenäisiltä elokuvilta. (Hauskoja ovat silti.) Grindhouse-kokonaisuus – kaksi tiivistä elokuvaa ja joukko hauskoja feikkitrailereita – oli puolestaan loistava paketti.
Kunniattomat paskiaiset ensi-illassa 4.9.