Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Pussikaljaelokuvan traileri herättää vääriä kysymyksiä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 8.11.2010 08:02

Mikko Rimmisen palkittu Pussikaljaromaani on hilpeä ja omalaatuinen kirja, ja on jännittävää, että siitä tehdään elokuvaa. Pussikaljaelokuvan ensi-ilta on vasta syyskuussa 2011. Ensimmäinen teaser-traileri on silti julkaistu jo jokin aika sitten.

Trailerithan ovat usein harhaanjohtavia – esimerkiksi laadukkaammat amerikkalaiselokuvat saadaan taitavasti näyttämään puupäisiltä, kun markkinagurut tiivistävät ne kahteen minuuttiin.

Mutta mitä tästä Pussikaljatrailerista pitäisi ajatella?

Tavallaan tuossa on tavoitettu tai ainakin tavoiteltu kirjan lakonista tyyliä.

Silti ainakin oma fiilikseni oli häh.

Dialogi leijuu ilmassa, rytmi on.. outo.

Mitä elokuvaan tulee, toivotaan parasta. Mutta tuo teaser-traileri: onko meillä jo hauskaa, vai mitä meillä on? En väitä että traileri olisi huono, mutta en vaan tajua sitä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Tuli ihan sama fiilis. Rytmi oli dialogille jotenkin täysin väärä ja tuntui ihan siltä, että tuohon olisi valittu joku ylijäämäotos. Teaseri on onneksi vain teaseri, mutta kovin onnistuneeksi tuota ei todellakaan voi sanoa.

Joo, kyllähän tuossa on aika erikoinen rytmi. Tulee jollain tapaa mieleen joku kännykkäoperaattorin tai purukumimerkin hassuttelumainos.

Kirja oli loistava, näytelmäversiokin toimi joten odotukset leffaa kohtaan olivat korkealla. (Huomaa mennyt aikamuoto.) Traileri on jotenkin kovin halpiskökkö. Olisivat valinneet siihen jonkun oikeasti hauskan dialogin pätkän. Ei tuolla leffaan houkutella niitä joille kirja ei ole tuttu.

Itse olen suhtautunut varsin skeptisesti projektiin ja nähty pätkä oli positiivinen yllätys. Ei ollut ainakaan mitenkään kauhean huonosti näytelty. Leikkausrytmissä on varmaankin tavoiteltu vetelän nuorison vetelää ja outoa rytmiä.

Tuo leikkausrytmi on kyllä vähän outo, kuvakulmat vaihtelee tiuhasti ja vähän miten sattuu, ja yhdistettynä laiskan pulskeaan puherytmiin tulee vähän sekava vaikutelma. Ehkä tuo pitkässä elokuvassa toimii, mutta tolleen irtileikattuna vähän outo otos.

Minä en ole lukenut kirjaa tai nähnyt näytelmää, eikä tuo härnäke herättänyt mitään kiinnostusta elokuvaan.

En ota sen kummemmin kantaa tämän nimenomaisen teaserin sisältöön, mutta noin muuten pidän itse teasereista / trailereista, jotka näyttävät elokuvasta yhden yhtäjaksoisen pätkän sen sijaan, että tulisi 2,5 minuuttia koko elokuvan tiivistävää tykitystä.

Esimerkiksi tämä Devil Wears Prada -pätkä herätti aikoinaan oman mielenkiintoni luomatta lainkaan normivitutusta siitä, että kokee tietävänsä elokuvan juonen yksityiskohdista 80 prosenttia jo ennen teatteriin menoa:
http://www.youtube.com/watch?v=hbthtLM5VS4

Eihän tässä ollu mitään ”Häh” -elementtiä. Heti messissä, heti mestoilla. Odotan leffaa kuin kuuta nousevaa.

Mielestäni juuri veltto rytmi teki tuosta hauskan. Eihän siinä muuten olisi ollut mitään ideaa. Hyvä traileri, vaikka elokuvalta en suuria odota.