Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Puolisuomalainen sotakauhuelokuva War of the Dead on valmis ja parempi kuin odotin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 3.2.2012 12:06

Se valmistui yli neljä vuotta kuvauksien jälkeen. Ehkä se saapuu Suomeenkin lähiaikoina. Kyse on War of the Deadista, välillä Stone’s Warina tunnetusta Marko Mäkilaakson ohjaamasta zombiekauhuelokuvasta. Fantasian pääosissa nähdään Mikko Leppilampi, Samuli Vauramo ja Andrew Tiernan.

Iltalehdessä kerrataan tänään elokuvan tekemistä ja sen joutumista vaikeuksiin.

Maailmanensi-iltaa varten leikattu lyhyt teaser-traileri antaa kuvan meiningistä.

Olen kirjoittanut pitkästä prosessista blogissanikin muutamia kertoja. Vierailin kuvauksissa Liettuassa kesällä 2007. Raportoin Cannesista toukokuussa 2008, kun elokuva oli valmistumassa, työryhmällä hyvä fiilis ja ensi-illan piti olla kyseisen vuoden elokuussa: Marko Mäkilaaksolla menee kovaa. Melko tasan kolme vuotta sitten jouduin kirjoittamaan siitä, mitä elokuvalle oikein tapahtui: Stone’s War katosi tutkalta.

War of the Dead sai ensi-iltansa Torontossa syksyllä, ja kiertää nyt muitakin festivaaleja.

Olen nähnyt War of the Deadin.

Se yllätti positiivisesti. Tietysti perään täytyy sanoa, etteivät odotukseni näin kummallisia tuotantovaikeuksia kokeneelle elokuvalle olleet hirveän korkeat.

Mäkilaakson elokuva on klaustrofobinen, visuaalisesti sähäkkä ja juoneltaan yllätyksellinen. Sen on tehnyt seikkailu- ja kauhugenrejä ymmärtävä, lupaava ohjaaja, joka on kyllin kekseliäs saadakseen pienen budjetin vaikuttamaan suuremmalta (vähän Rare Exportsin tapaan). Loppukohtauksessa aistin Lucio Fulcin kosketuksen, vaikka se taisi olla ihan omaa tulkintaani, Mäkilaakso on enemmän Steven Spielbergin ja Peter Jacksonin miehiä kuin rujon italokauhun palvoja.

Toisaalta kaikkia näyttelijäsuorituksia ei voi pitää onnistuneina ja huumorissa on parantamisen varaa. Englanninkielinen dialogi on kai kirjoitettu tahallisen, parodisen kliseiseksi, mutta repliikkien vaikutelma on usein kuin koulupoikien hutaisemassa videossa: voi vain arvailla, mikä tsoukki tässä pitäisi olla. Rakennekin on vähän kyseenalainen, kun parhaat paukut ammutaan rytinällä ensimmäisellä puolituntisella ja sitten lusitaan pitkään ennen sinänsä tehokasta loppuhuipennusta.

Silti, kelpo genrekamaa ainakin pieneen budjettiin suhteutettuna ja ilopilleri nimenomaan väkevän suomiyhteyden vuoksi.

Milloin se nähdään Suomessa?

Kysymys on hyvä. Joitain tuotannollisia ja rahallisia ongelmia on yhä selvittämättä ja ne liittyvät ainakin Pohjoismaiden levityskuvioon. Elokuvahan ei ole tuotantona yhtään suomalainen, meikäläisten näyttelijöiden (Leppilampi ja Vauramo ovat varsinaisissa pääosissa) läsnäolosta suomalaisista ohjaajasta ja kuvaajasta huolimatta. War of the Dead on virallisesti USA-Italia-Liettua -tuotanto.

Luulisi tällaisen keitoksen kuitenkin saavan jonkin verran katsojia myös ja etenkin Suomen valkokankailla, vaikka hittipotentiaalista ei voi puhua.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kyllähän tämä on Suomeen tulossa, Scanboxihan osti levitysoikeudet jo v. 2006.

Kiinnostavaa… Paska leffahan tuo varmasti on, mut kiinnostavaa silti!

Hei, mahtavaa!

Muutama kuukausi ihmettelinkin tämän elokuvan kohtaloa. Hienoa, että on saatu valmiiksi!

Joskus tulee sellainen olo, että Kinnunen puffaa niitä kotimaisia leffoja, joiden tekijät ovat hänen frendejään. Muita saa sitten haukkua vapaasti.

Sepultura 69: ”Joskus tulee sellainen olo, että Kinnunen puffaa niitä kotimaisia leffoja, joiden tekijät ovat hänen frendejään. Muita saa sitten haukkua vapaasti.”

Nyt olisi tietysti mukava kuulla näistä tuntemuksista vähän laajemmin.

Onko tämä blogimerkintä muuten kehuva vai haukkuva?

Yhdyn kyllä jossain määrin Sepulturan kommenttiin.

Siltikin kysyisin sinulta Kalle mikä tässä elokuvassa on hyvää? Itse katsoin trailerin ja huomasin ettei siinä minulle ainakaan ollut mitään sellaista miksi se pitäisi katsoa. Edes tästä genrestä pitävänä. Ei minusta riitä Suomalaisuus selitykseksi. Ylpeä Suomalaisuudesta teitenkin voi olla silloin kun se sille on edellytykset.

Katri H: ”Siltikin kysyisin sinulta Kalle mikä tässä elokuvassa on hyvää? Itse katsoin trailerin ja huomasin ettei siinä minulle ainakaan ollut mitään sellaista miksi se pitäisi katsoa.”

Se on viihdyttävä, on omia ideoita ja näissä puitteissa nasevaa kuvakerrontaa. Ei ole väkisin tehty. Ei se mikään erityisen hyvä elokuva ole, kuten käsittääkseni jo alkuperäisessä blogimerkinnässäni toin esille, mutta kantoi kestonsa ajan – siis yllätti positiivisesti. Neljä vuotta hyllyllä istunut elokuva ei yleensä yllätä ainakaan positiivisesti.

Traileri on siitä outo, että se on vain kokoelma toimintakohtauksia, eikä kerro oikeastaan mitään siitä, mitä elokuvassa tapahtuu – huono traileri siis sikäli. Lienee tehty ennen kaikkea myymään elokuvan oikeuksia, eli vakuuttamaan ostajat siitä, että on tässä sitä äksöniä. En tiedä, miksi kehtaat arvioida elokuvaa trailerin perusteella.

Lisätään nyt vielä, etten ole käsittääkseni hra Mäkilaakson ”ystävä”. Olen toki toimittajaryhmässä käynyt ao. elokuvan kuvauksissa, jossa Mäkilaaksolla ei ollut aikaa esimerkiksi ystävystymiseen tai yli 10 minuutin haastatteluun, ja vuotta myöhemmin elokuvan pressitilaisuudessa Cannesissa. Istuin tuolilla toisella puolella huonetta ja Mäkilaakso ja näyttelijöitä toisella puolella. Tuolit oli aseteltu vastakkain. Välissä oli mm. pöytä. Kutsuisin tätä tilaisuutta muodolliseksi.