Puolisuomalainen sotakauhuelokuva War of the Dead on valmis ja parempi kuin odotin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Se valmistui yli neljä vuotta kuvauksien jälkeen. Ehkä se saapuu Suomeenkin lähiaikoina. Kyse on War of the Deadista, välillä Stone’s Warina tunnetusta Marko Mäkilaakson ohjaamasta zombiekauhuelokuvasta. Fantasian pääosissa nähdään Mikko Leppilampi, Samuli Vauramo ja Andrew Tiernan.

Iltalehdessä kerrataan tänään elokuvan tekemistä ja sen joutumista vaikeuksiin.

Maailmanensi-iltaa varten leikattu lyhyt teaser-traileri antaa kuvan meiningistä.

Olen kirjoittanut pitkästä prosessista blogissanikin muutamia kertoja. Vierailin kuvauksissa Liettuassa kesällä 2007. Raportoin Cannesista toukokuussa 2008, kun elokuva oli valmistumassa, työryhmällä hyvä fiilis ja ensi-illan piti olla kyseisen vuoden elokuussa: Marko Mäkilaaksolla menee kovaa. Melko tasan kolme vuotta sitten jouduin kirjoittamaan siitä, mitä elokuvalle oikein tapahtui: Stone’s War katosi tutkalta.

War of the Dead sai ensi-iltansa Torontossa syksyllä, ja kiertää nyt muitakin festivaaleja.

Olen nähnyt War of the Deadin.

Se yllätti positiivisesti. Tietysti perään täytyy sanoa, etteivät odotukseni näin kummallisia tuotantovaikeuksia kokeneelle elokuvalle olleet hirveän korkeat.

Mäkilaakson elokuva on klaustrofobinen, visuaalisesti sähäkkä ja juoneltaan yllätyksellinen. Sen on tehnyt seikkailu- ja kauhugenrejä ymmärtävä, lupaava ohjaaja, joka on kyllin kekseliäs saadakseen pienen budjetin vaikuttamaan suuremmalta (vähän Rare Exportsin tapaan). Loppukohtauksessa aistin Lucio Fulcin kosketuksen, vaikka se taisi olla ihan omaa tulkintaani, Mäkilaakso on enemmän Steven Spielbergin ja Peter Jacksonin miehiä kuin rujon italokauhun palvoja.

Toisaalta kaikkia näyttelijäsuorituksia ei voi pitää onnistuneina ja huumorissa on parantamisen varaa. Englanninkielinen dialogi on kai kirjoitettu tahallisen, parodisen kliseiseksi, mutta repliikkien vaikutelma on usein kuin koulupoikien hutaisemassa videossa: voi vain arvailla, mikä tsoukki tässä pitäisi olla. Rakennekin on vähän kyseenalainen, kun parhaat paukut ammutaan rytinällä ensimmäisellä puolituntisella ja sitten lusitaan pitkään ennen sinänsä tehokasta loppuhuipennusta.

Silti, kelpo genrekamaa ainakin pieneen budjettiin suhteutettuna ja ilopilleri nimenomaan väkevän suomiyhteyden vuoksi.

Milloin se nähdään Suomessa?

Kysymys on hyvä. Joitain tuotannollisia ja rahallisia ongelmia on yhä selvittämättä ja ne liittyvät ainakin Pohjoismaiden levityskuvioon. Elokuvahan ei ole tuotantona yhtään suomalainen, meikäläisten näyttelijöiden (Leppilampi ja Vauramo ovat varsinaisissa pääosissa) läsnäolosta suomalaisista ohjaajasta ja kuvaajasta huolimatta. War of the Dead on virallisesti USA-Italia-Liettua -tuotanto.

Luulisi tällaisen keitoksen kuitenkin saavan jonkin verran katsojia myös ja etenkin Suomen valkokankailla, vaikka hittipotentiaalista ei voi puhua.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen