Punakone iskee dokumentissa: kylmää sotaa Kohon maila kädessä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueesta ”Punakoneesta” kertova dokumentti Red Army on hyvä, eikä vain siksi, että siinä näytetään lätkää pelaava sirkuskarhu.

Gabe Polskyn elokuva on täynnä paljastavia rinnastuksia, jotka nostavat sen tarinaksi maailman lähihistoriasta ja propagandan luonteesta. Toki se on myös viihteellinen kertomus Slava Fetisovin joukkueen triumfeista.

Kylmää sotaa käytiin myös jäällä – samoin Afganistanin sotaa, tai ainakin kamppailua kotikatsomoiden sydämistä ja mielistä. Kun Neuvostoliitto alkoi natista liitoksissaan, myös joukkueen rivit rakoilivat.

Julma valmentaja Viktor Tihonov teki kaikkensa paitsi joukkueensa kehittämiseksi, myös sen puolustamiseksi NHL:n houkutuksilta 1980-luvulla. Pelaajat harkitsivat jopa taktisia häviämisiä, jotta Tihonov saisi potkut.

Tarinan sankari on Fetisov, mutta ei kovin yksiselitteisesti. Amerikanvenäläinen dokumentaristi Polsky kertoo myös, kuinka Fetisovista tuli NHL-uralta Venäjälle palattuaan urheiluministeri ja yksi Putinin leipää syövistä mielipidevaikuttajista.