Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Punakone iskee dokumentissa: kylmää sotaa Kohon maila kädessä

Blogit Kuvien takaa 21.11.2014 08:19
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueesta ”Punakoneesta” kertova dokumentti Red Army on hyvä, eikä vain siksi, että siinä näytetään lätkää pelaava sirkuskarhu.

Gabe Polskyn elokuva on täynnä paljastavia rinnastuksia, jotka nostavat sen tarinaksi maailman lähihistoriasta ja propagandan luonteesta. Toki se on myös viihteellinen kertomus Slava Fetisovin joukkueen triumfeista.

Kylmää sotaa käytiin myös jäällä – samoin Afganistanin sotaa, tai ainakin kamppailua kotikatsomoiden sydämistä ja mielistä. Kun Neuvostoliitto alkoi natista liitoksissaan, myös joukkueen rivit rakoilivat.

Julma valmentaja Viktor Tihonov teki kaikkensa paitsi joukkueensa kehittämiseksi, myös sen puolustamiseksi NHL:n houkutuksilta 1980-luvulla. Pelaajat harkitsivat jopa taktisia häviämisiä, jotta Tihonov saisi potkut.

Tarinan sankari on Fetisov, mutta ei kovin yksiselitteisesti. Amerikanvenäläinen dokumentaristi Polsky kertoo myös, kuinka Fetisovista tuli NHL-uralta Venäjälle palattuaan urheiluministeri ja yksi Putinin leipää syövistä mielipidevaikuttajista.

Fetisovin tarina on myös koskettava. Tunteet ovat todella pinnassa, kun hän kertoo veljensä hengen vieneestä auto-onnettomuudesta jossa hän itse oli kuskina. Fetisovin vaimo myös kertoo, kuinka Tihonov antoi poliisien hakata hänen miehensä, jottei tämä lähtisi Neuvostoliitosta. Sellaiset olivat silloin reunaehdot. Ensimmäisinä NHL-vuosinaan kiekkoilijat joutuivat luovuttamaan valtaosan tuloistaan Neuvostoliitolle, ei veroina vaan edellytyksenä sille että saivat olla vieraassa maassa pelaamassa.

Sotilaallista ja poliittista lisälastia toi se, että Punakone tosiaan kuului hallinnollisesti armeijaan. Tihonov oli kenraali.

Yhtenä tuottajana toimineen tai elokuvan alkuteksteihin ainakin nimensä antaneen Werner Herzogin rosoista tyyliä elokuvasta ei löydä. Polskyn dokkari on periaatteessa melko tavallinen arkistokuvan ja uusien haastattelujen kooste, mutta se on kirjoitettu vetäväksi ja leikattu erittäin vauhdikkaaksi. Draamasta ja fiilistelystä ei ole pulaa, vaikka itse lätkänpeluu ei sytyttäisi: suurimmat ottelut käytiin ilman luistimia.

Joku voisi ryhtyä heti tekemään dokkaria KHL:stä ja sen propaganda-asemasta uudessa kylmässä sodassa.

Red Army esitetään Helsingissä Lens Politica-elokuvafestivaaleilla perjantaina 21.11. klo 21.00 ja sunnuntaina 23.11. klo 19.15.