Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Puhdistus – K-18-elokuva?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.10.2011 09:24

Puhdistus pelkää K-18-ikärajaa, kuului Hesarin kulttuurisivujen raflaava, näyttävä pääotsikko jutulle, jossa kerrotaan Sofi Oksasen menestysromaanin kuvauksista etelänaapurissamme. Kyllä huomio herää, mutta voisiko se olla totta?

Moiseen tilanteeseen on kovin vaikea uskoa.

K-18 on nykyään hyvin harvinainen ikäraja.

Tällä hetkellä Helsingissä on ohjelmistossa kaksi K-18-ikärajaa. Jo se on epätavallista.

Toinen niistä on tyylitelty, hetkittäin hyvin väkivaltainen rikoselokuva Drive, ja ikäraja on muuten mielestäni liian korkea. Toinen on veripalttumässäilysarjaa jatkava Final Destination, osa 5. En kuvaile niiden sisältöä tarkemmin, mutta mainittakoon, että ne ovat ainoat K-18-elokuvat, joita koko tänä vuonna on tuotu valkokankaalle (noin 150 ensi-illan joukossa).

Valtion elokuvatarkastamon ikärajapolitiikka on löystynyt sitten hyvin tiukan 1980-luvun. Nyt valkokankailla on esimerkiksi Älä pelkää pimeää -kauhufantasia, jonka alussa hakataan ihmiseltä taltalla hampaita irti, ja sen ikäraja on K-13. Todella tuhtia splatteria sisältävä The Thing, joka saa ensi-iltansa muutaman viikon kuluttua, on K-15.

Puhdistus ei ole fantasiaelokuva, vaan draama, jolla on realistinen historiallinen konteksti. Tämän lisäksi se on suomalainen elokuva. Nämä ovat perinteisesti ikärajaa lieventäviä seikkoja.

”Kidutuskohtauksia kuvattiin syyskuussa Tallinnassa Kunderin kadun talon kellarissa. Sen jälkeen ilmaantui vaara, että Puhdistuksesta voisi tulla K-18-elokuva. ’Sitä emme tietenkään halua. Luulen, että siitä tulee K-15’, sanoo Jokinen”, HS:n jutun tekstissä kerrotaan – eikä ikäraja-asiasta ole sen enempää.

Älkää siellä Virossa nyt tästä huoiiko: sota- ja kansanmurhaelokuvilla on ollut lupa näyttää kauheuksia ja saada melko alhainen ikäraja.

Pelastakaa sotamies Ryanissa (1998) väkivalta on inhorealistista: alussa Normandian maihinnousujaksossa ensimmäinen aalto liittoutuneita jauhetaan konekivääreillä hyvin yksityiskohtaisesti jauhelihaksi. Teurastusta kestää parikymmentä yhtäjaksoista minuuttia. Tulos: K-16, uuden ikärajalain puitteissa K-15 (joka tarkoittaa vanhempien seurassa K-13).

Suomalaisessa Talvisodassa voitiin jo vuonna 1989 näyttää ihmisenkappaleita ja elävän haavoittuneen vatsasta tursuavia sisuskaluja, ja se oli K-11. (Amerikkalaisessa sotaelokuvassa vastaava olisi ollut tuohon maailmanaikaan K-16 tai jopa K-18, kun ns. jenkkihapatuksella oli kovempi seula kuin muiden maiden elokuvilla.)

On totta, että hyvin sadistinen tunnelma, jota Puhdistus-elokuvan kidutuskohtauksessa varmasti on, vaikuttaa asiaan. Silti voisin lyödä ison vedon, että K-18:sta ei ole puhettakaan.

Mutta todella jännä otsikko!

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Eikös Puhdistuksen ensi-iltaan (7.9.) mennessä VET ole jo siirtänyt ikärajoista huolehtimisen levittäjille?

Samalla Reindeerspotting säilyttää K18 ikärajansa vetoomuksistaan huolimatta. Mutta se on ok koska huume.

Kaikki Oksaseen liittyvä on niin hypeä että oikein hävettää.

En ole ensimmästäkään hänen kirjaansa lukenut, kun tuli tuo keskitysleiri ja Gulag kiintiö täyteen jo 70-luvulle.

Oksanen on varmaan hyvä ja vetävä kirjoittaja, eli siinä mielessä hänen tuotantoonsa voisin tutustua. Mutta edelleen vaan ihmettelen sitä melua mikä Oksasen ’paljastusten’ ympärillä leijuu.

Kenelle olkeasti oli yllätys että valloittajamaa Neuvostoliitto toimi härskisti ja että Eestissäkin oli Quislinkeja.

Paikkaako tämä Oksanen hössötys jotain ihmisten kauhistelutarvetta koska nykymeno on mitä on, vai mistä tämä kertoo.

Mitään substanssia en aiheesta löydä, paitsi tietty Virolaisille itsellee henkisenä puhdistuksena.

EKN: ”Eikös Puhdistuksen ensi-iltaan (7.9.) mennessä VET ole jo siirtänyt ikärajoista huolehtimisen levittäjille?”

Toden totta. En muistanut, että VET lakkautetaan jo tämän vuoden lopussa, kylläpä aika kulkee nopeasti.

Pointti säilyy silti samana, tai ehkä K-18-puheet tuntuvat entistäkin liioittelevammilta.

Lisää aiheesta:
https://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/valtion-elokuvatarkastamoa-ajetaan-alas-kuka-paattaa-ikarajoista-tulevaisuudessa

Joo, eiköhän se ikäraja mene sinne K-13-luokituksen tuntumaan, että myös koululaiset pääsevät sivistäytymään. Puhdistusta varmempaa kotimaista elokuvamenestystä tuskin aivan lähiaikoina on tulossa; ei sellaisen anneta mennä harakoille liian korkean ikärajaluokituksen takia.

Yksi hyvä esimerkki pieleenmenneistä ikärajoista on myös Peter Jacksonin King Kong, jonka ikärajaa laskettiin levittäjän valituksesta. Filmin alkupuolen brutaali sisältö kyllä vaatii (vähintään) K-15-luokituksen. VET:n kaltaista organisaatiota kun on helppo syyttää liiallisesta sensuurista, jos sieltä tullut päätös ei miellytä. Varsinkin suurten yhtiöiden ja suomalaisten tuottajien. (Eipä sillä, etteikö Reindeerspottingin tapauksessa K-18-luokitus olisi liian korkea — sehän on paras suomalainen valistuselokuva koskaan).

”Kauhistelutarvetta” paikkaavat varmaan helpommin sellaiset jutut, joissa voi ”Klikkaa kuvat!” Kukapa jaksaisi lukea oikean laaturomaanin (ja mitä vikaa on laadussa?) vain kauhistellakseen?

En ole lukenut Puhdistusta, mutta näytemänäkin siitä huomaa, miten elokuvallinen ruuvikierre se on. Ja julmuus voidaan toki elokuvassakin tuoda elliptisesti esiin niin kuin näyttämölläkin, joten sehän on ihan ohjaajan ja tuottajan valintakysymys. Toivottavasti taito riittää, koska Puhdistuksella ja Oksasella on jo valmis, kiinnostunut ulkomainenkin yleisö.

Oksanen ottaa taiteessaan ja puheenvuoroissaan tärkeitä asioita esiin, joten missä se ”hype”? Vieläkö pelkkä toisin tekeminen, erilaisuus – lahjakkuus ja pukeutuminen – on punainen vaate? Ei kai?

Toivotan onnea tekijöille, ainakin näyttelijät ovat huippuamme. En ole nähnyt ohjaajan edellistä, joten ohjaajasta en sano mitään. Ja aihe on loistava.

Schindlerin listaa esitettiin koululuokille, vaikka sen kuvasto oli hyvinkin raakaa. Nimenomaan koska se oli oikeasti tapahtunut. Mutta ehkä natsien julmuuksien näyttäminen ja tuomitseminen on hyväksyttävämpää kuin kommunistien?

ErkkiE, kannattaa lukea kirja. Se on hössötyksestä huolimattakin hyvä ja monitasoinen teos.

@ jarmopetteri:
Ei saa, mutta näytetään silti. Meille näytettiin aikoinaan yläasteella Carpenterin Halloween, Hitchcockin Psyko ja vastaavaa tavaraa. Olkoonkin, että ainoa haitta siinä oli se, ettei esityspaikka ja -tapa ollut kovinkaan erikoinen.