Puhdistus - K-18-elokuva?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Puhdistus pelkää K-18-ikärajaa, kuului Hesarin kulttuurisivujen raflaava, näyttävä pääotsikko jutulle, jossa kerrotaan Sofi Oksasen menestysromaanin kuvauksista etelänaapurissamme. Kyllä huomio herää, mutta voisiko se olla totta?

Moiseen tilanteeseen on kovin vaikea uskoa.

K-18 on nykyään hyvin harvinainen ikäraja.

Tällä hetkellä Helsingissä on ohjelmistossa kaksi K-18-ikärajaa. Jo se on epätavallista.

Toinen niistä on tyylitelty, hetkittäin hyvin väkivaltainen rikoselokuva Drive, ja ikäraja on muuten mielestäni liian korkea. Toinen on veripalttumässäilysarjaa jatkava Final Destination, osa 5. En kuvaile niiden sisältöä tarkemmin, mutta mainittakoon, että ne ovat ainoat K-18-elokuvat, joita koko tänä vuonna on tuotu valkokankaalle (noin 150 ensi-illan joukossa).

Valtion elokuvatarkastamon ikärajapolitiikka on löystynyt sitten hyvin tiukan 1980-luvun. Nyt valkokankailla on esimerkiksi Älä pelkää pimeää -kauhufantasia, jonka alussa hakataan ihmiseltä taltalla hampaita irti, ja sen ikäraja on K-13. Todella tuhtia splatteria sisältävä The Thing, joka saa ensi-iltansa muutaman viikon kuluttua, on K-15.

Puhdistus ei ole fantasiaelokuva, vaan draama, jolla on realistinen historiallinen konteksti. Tämän lisäksi se on suomalainen elokuva. Nämä ovat perinteisesti ikärajaa lieventäviä seikkoja.

”Kidutuskohtauksia kuvattiin syyskuussa Tallinnassa Kunderin kadun talon kellarissa. Sen jälkeen ilmaantui vaara, että Puhdistuksesta voisi tulla K-18-elokuva. ’Sitä emme tietenkään halua. Luulen, että siitä tulee K-15’, sanoo Jokinen”, HS:n jutun tekstissä kerrotaan – eikä ikäraja-asiasta ole sen enempää.

Älkää siellä Virossa nyt tästä huoiiko: sota- ja kansanmurhaelokuvilla on ollut lupa näyttää kauheuksia ja saada melko alhainen ikäraja.

Pelastakaa sotamies Ryanissa (1998) väkivalta on inhorealistista: alussa Normandian maihinnousujaksossa ensimmäinen aalto liittoutuneita jauhetaan konekivääreillä hyvin yksityiskohtaisesti jauhelihaksi. Teurastusta kestää parikymmentä yhtäjaksoista minuuttia. Tulos: K-16, uuden ikärajalain puitteissa K-15 (joka tarkoittaa vanhempien seurassa K-13).

Suomalaisessa Talvisodassa voitiin jo vuonna 1989 näyttää ihmisenkappaleita ja elävän haavoittuneen vatsasta tursuavia sisuskaluja, ja se oli K-11. (Amerikkalaisessa sotaelokuvassa vastaava olisi ollut tuohon maailmanaikaan K-16 tai jopa K-18, kun ns. jenkkihapatuksella oli kovempi seula kuin muiden maiden elokuvilla.)

On totta, että hyvin sadistinen tunnelma, jota Puhdistus-elokuvan kidutuskohtauksessa varmasti on, vaikuttaa asiaan. Silti voisin lyödä ison vedon, että K-18:sta ei ole puhettakaan.

Mutta todella jännä otsikko!