Puhdistus-elokuva ei ole yleisömagneetti - veti vähemmän katsojia kuin Vares

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Puhdistus tuli elokuvateattereihin perjantaina. Poikkeuksellisesti jopa Ylen pääuutislähetys noteerasi ensi-illan. Elokuvasta oli kirjoitettu paljon, sen tähtiä sekä tekijöitä esiteltiin lehdissä niin glamourkuvissa kuin sisältönäkökulmista ja arvostelut olivat lähes yksimielisen kiittäviä. Silti katsojamäärä jäi yllättävän pieneksi: elokuva kiinnosti vähemmän kuin vaikkapa Jussi Vareksen seikkailut.

Puhdistuksen näki ensi-iltaviikonloppuna 31 151 suomalaista.

Luku ei ole sinänsä huono, mutta Puhdistukselle se on huono. Varsin huono.

Miksi?

Koska pohjana on puhutuin suomalainen romaani vuosikausiin, ellei vuosikymmeniin.

Koska tuotantoyhtiö on Solar Films, jonka aiemmat kirjoihin perustuvat konseptielokuvat, kuten Varekset, ovat olleet houkuttelevampia: Kaidan tien kulkijat yli 35 000, Pahan suudelma jopa yli 39 000. Rööperi sai yli 47 000.

Koska jopa Tie pohjoiseen sai 20% enemmän katsojia kaksi viikkoa sitten ensi-illassaan. Se on (Varesten tapaan) Puhdistukseen verrattuna halpis.

Koska elokuvaa esitetään peräti 102 valkokankaalla. Se on toiseksi suurin kotimainen avaus. Tosin täytyy muistaa digitalisoitumisen vaikutus: häntäpään lisäsalit ovat pieniä.

Asiaa selittää toki se, että tämä on myös aikuisyleisön elokuva, ei monien Solar-tuotantojen tai Iron Skyn tapaan ryntäysleffa. Samaan tapaan ennakkohypetetyn Iron Skyn näki ensi-iltaviikonloppuna yli 46 000 katsojaa (mutta sen ensi-ilta oli keskiviikkona, ja ke-su-katsojasumma oli peräti 76 000).

Samalla Puhdistus-elokuvan korkea ikäraja ja sisältö karsivat yleisöä. Alle 12-vuotiaat eivät pääse sitä katsomaan ja alle 16-vuotiaat vain vanhempien kanssa. Iäkkäämpiä taas saattavat ennalta kauhistuttaa raiskauskohtaukset, joita Ilta-Sanomat tänään oikein erikseen hehkutti. Romaanin sivuilta aivan yhtä karmeana tuttu väkivalta on kuvallisesti – lähinnä viitteellisenä – esitettäessä kai joka tapauksessa liikaa herkimmille katsojille. Etenkin, kun kieli on suomi.

Kenties joitain muitakin kuin allekirjoittanutta kuvottaa elokuvan markkinoinnin mahdottoman tökerö graafinen ilme. Juliste herättää oksennusreaktion.

Joka tapauksessa kuvittelin Puhdistuksesta väistämättä isoa hittiä, kun romaaniakin on Suomessa painettu jo 210 000 kappaletta.

Tänään uutisoitiin myös, että Puhdistus on valittu Pusanin elokuvajuhlille.

Sekin tuntuu lähinnä lohdutuspalkinnolta elokuvalle, jolla on Sofi Oksasen menestyksen myötä jo tilaus maailmalla.

Cannes ja Venetsia olivat sanoneet Puhdistukselle ei. En tiedä, yritettiinkö sitä marraskuiseen Roomaan, josta Venetsian tähden laskiessa on tulossa yksi Euroopan tärkeimmistä festareista.

Pusan saattaa olla Aasian tärkein festivaali, mutta länsimaissa sen media-arvo on olematon. Harva on siitä edes kuullut. Yksikään festaripiireistä tuntemani eurooppalainen toimittaja ei siellä käy.

Kansainvälisenä ensi-iltapaikkana Pusan – sääli. Puhdistus on hyvä elokuva ja kestää ulkomaalaisenkin katseen.