Puhdistus-elokuva ei kiinnostanut Britanniassa: arvosteltiin Empiressä kauhuleffana, blogaaja kutsui naisvihan huipuksi
Antti J. Jokisen ohjaama Puhdistus ei valloittanut maailmaa. Ainoa suurempi elokuvamaa, jossa Puhdistus on tähän mennessä levitetty, on Iso-Britannia, ja siellä suuremmista julkaisuista sen on arvioinut vain elokuvalehti Empire.
Briteissä Puhdistus julkaistiin suoraan dvd-markkinoille. Levittäjä muutti elokuvan nimeä, Purgesta tuli The Purge.
Dvd ilmestyi jo keväällä. Markkinointimateriaaleissa lukee: ”From the director of smash hit Hilary Swank thriller The Resident and Finland s Official Academy Award submission for 2013″.
Mikään ei perustele Jokisen esikoisohjauksen kutsumista menestykseksi. Parin vuoden takainen The Resident jäi esimerkiksi vaille Yhdysvaltojen teatterilevitystä.
Puhdistuksen britti-dvd:n kansi luo mielikuvaa sotaelokuvasta. Kyseessä lienee ensimmäinen englanninkielinen dvd-kansi, jossa Jussi-palkinnot ovat näin vahvasti esillä. Sofi Oksanen mainitaan pallurassa.
Isot lehdet eivät julkaisua noteeranneet – ennen kuin Empire, nykyisellään maailman suurin elokuvalehti, julkaisi arvionsa lokakuun numerossaan.
Puhdistus käsiteltiin kauhuelokuvaekspertti Kim Newmanin Movie Dungeon (ent. Video Dungeon) -palstalla, ei omana arvionaan. Newmanin Dungeonissa on käsitelty ennen kaikkea pieniä genre-elokuvia, joita ei ole pidetty erillisen arvion väärteinä. Omina arvioinaan Empiren jokaisessa numerossa käsitellään viitisenkymmentä leffaa.
Newman on kuitenkin nostanut Puhdistuksen palstansa ensimmäiseksi elokuvaksi.
Hän ei arvota sitä muuten kuin ylistämällä näyttelijätyötä, ja näkee lähinnä rajuuden. Koko Puhdistusta käsittelevä teksti tässä:
”Antti Jokinen’s Finnish-Estonian The Purge (Puhdistus) – not the Ethan Hawke film – crams a whole FrightFest’s [brittiläinen kauhuelokuvafestivaali] worth of sexual assault, torture, humiliation, murder and suffering into one saga. Two Estonian sisters – witchy blonde Laura Birn (an astonishing performance) and darker, milder Krista Kosonen – have feeble, doomed men in their lives and endure horrors under fascism, communism and capitalism in flashback; in the present, a granddaughter flees sex slavers, bringing thugs to the surviving sister’s farm.”
Samaisen Movie Dungeonin muita elokuvia ovat meksikolainen paholaispelottelu Here Comes the Devil, vampyyrikomediat Vamp U ja Vamperifica, 1960-luvun kauhusadut The Monster of Highgate Ponds ja The Secret of the Loch sekä animaatiot Superman: Unbound ja Hulk vs. Wolverine.
Onko kauhuelokuvakäsittely oikein?
Ainakin se on ollut yleistä. Variety dumasi elokuvan moukaroinniksi ja äärimmäisyyksien esittelyksi. Brittiblogaaja Jonathan McCalmont puolestaan kutsui Puhdistusta misogynistisimmäksi elokuvaksi, jonka hän on kuunaan nähnyt.
Totta se on, että elokuva on raju ja yliampuvan rajalla. Puhdistus tuo mieleen vaikkapa Brian de Palman elokuvien korotetun todellisuuden. Eikä siinä ole mitään väärin. Oksasen romaani on väkivaltaisempi. Niin tai näin, kansainvälisille art house -elokuvamarkkinoille ei tällä kerronnalla päästy, ainoastaan genresarjan suureen massaan.
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen