Poliisikorruptiota ja slummiväkivaltaa Brasiliassa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Brasilialainen Elite Squad oli yksi Berliinin elokuvajuhlien isoista puheenaiheista. Se jakoi mielipiteet.

Ammattilehdissä vastaanotto vaihteli nihkeästä ylistävään, mikä on sangen harvinaista. Toiset valittivat elokuvan asenteesta, toiset siitä, että se oli melko suoraviivaista toimintaa eikä suuren festivaalin kilpasarjalle ominaisempaa draamaa. Yllätys oli suuri, kun Elite Squad voitti festivaalin pääpalkinnon.

Erittäin poleemista ja erittäin väkivaltaista Elite Squadia ei nähdä Suomessa valkokangaslevityksessä toisin kuin Ruotsissa ja Tanskassa, mutta Cinemaissi-tapahtuma tuo sen tällä viikolla Helsinkiin näytille englanniksi tekstitettynä.

José Padilhan ohjaama poliisien korruption kuvaus on kuin toisen erinomaisen favela-kuvauksen City of Godin kääntöpuoli. Näkökulma on annettu poliisin erikoisyksikölle, moraalinen tulkinta jää katsojalle. Rio de Janeiron slummeja siivoavien poliisien tarina on kuitenkin tosipohjainen – ja ennen kaikkea synkkä. Tunnelin päässä ei ole valoa, ja äärimmäisen kovat otteet vievät ojasta allikkoon, lain yläpuolelle nousemiseen, fasistiseen poliisivaltioon. Hyviltä vaikuttaneet lainvalvojatkin korruptoituvat – sadismi tarttuu. Jos elokuva tosiaan näyttäytyy roistomaisten poliisien toimintaa loppuun asti ihailevana, kannattaa katsoa peiliin.

Asetelmasta on helppo vetää yhteyksiä myös meille päin, rauhallisiin länsimaihin, joissa lakeja kiristetään abstraktin terrorismiuhan vuoksi. Padilhalla olisi varmasti vielä paljon annettavaa Brasilian elokuvalle ja yhteiskunnalle, mutta Hollywood taisi jo ostaa hänet Elite Squadin tehokkuuden perusteella.

Cinemaissin tavattoman surkeasti toteutetut kotisivut löytyvät täältä, mutta niistä tuskin on iloa, kun edes näytösajoista ei saa selvää. Varmimmin lippuja löytynee isossa Bio Rexissä maanantaina järjestettävään erikoisnäytökseen, josta on tietoa täällä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä