Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Poliisikorruptiota ja slummiväkivaltaa Brasiliassa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 21.10.2008 08:48

Brasilialainen Elite Squad oli yksi Berliinin elokuvajuhlien isoista puheenaiheista. Se jakoi mielipiteet.

Ammattilehdissä vastaanotto vaihteli nihkeästä ylistävään, mikä on sangen harvinaista. Toiset valittivat elokuvan asenteesta, toiset siitä, että se oli melko suoraviivaista toimintaa eikä suuren festivaalin kilpasarjalle ominaisempaa draamaa. Yllätys oli suuri, kun Elite Squad voitti festivaalin pääpalkinnon.

Erittäin poleemista ja erittäin väkivaltaista Elite Squadia ei nähdä Suomessa valkokangaslevityksessä toisin kuin Ruotsissa ja Tanskassa, mutta Cinemaissi-tapahtuma tuo sen tällä viikolla Helsinkiin näytille englanniksi tekstitettynä.

José Padilhan ohjaama poliisien korruption kuvaus on kuin toisen erinomaisen favela-kuvauksen City of Godin kääntöpuoli. Näkökulma on annettu poliisin erikoisyksikölle, moraalinen tulkinta jää katsojalle. Rio de Janeiron slummeja siivoavien poliisien tarina on kuitenkin tosipohjainen – ja ennen kaikkea synkkä. Tunnelin päässä ei ole valoa, ja äärimmäisen kovat otteet vievät ojasta allikkoon, lain yläpuolelle nousemiseen, fasistiseen poliisivaltioon. Hyviltä vaikuttaneet lainvalvojatkin korruptoituvat – sadismi tarttuu. Jos elokuva tosiaan näyttäytyy roistomaisten poliisien toimintaa loppuun asti ihailevana, kannattaa katsoa peiliin.

Asetelmasta on helppo vetää yhteyksiä myös meille päin, rauhallisiin länsimaihin, joissa lakeja kiristetään abstraktin terrorismiuhan vuoksi. Padilhalla olisi varmasti vielä paljon annettavaa Brasilian elokuvalle ja yhteiskunnalle, mutta Hollywood taisi jo ostaa hänet Elite Squadin tehokkuuden perusteella.

Cinemaissin tavattoman surkeasti toteutetut kotisivut löytyvät täältä, mutta niistä tuskin on iloa, kun edes näytösajoista ei saa selvää. Varmimmin lippuja löytynee isossa Bio Rexissä maanantaina järjestettävään erikoisnäytökseen, josta on tietoa täällä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

pirun hyvä elokuva..yhtä hyvä kuin city of god. ehdin kuitenkin katsastaa netistä kun ei ajoissa kuulunut muuten suomeen.eikä ollut ensimmäinen joka tuli ladattua kun ei ollut tietoa milloin täällä muuten näkisi. enkä näistä helsingin näytöksistäkään kuullut ajoissa, vaan jälkikäteen. eikö kannattaisi olla joku nettisivu jossa kerrottaisiin etukäteen, mitä saadaan milloin suomen näytöksiin, kun yleensä ei jaksa odottaa ja tulee vaan ladattua ne mitä kiinnostaa, kun odotus voi kuitenkin olla turhaa.