Poimintoja Rakkautta & Anarkiaa 2017 -festivaalin ohjelmistosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin liput tulivat tänään myyntiin. Valitsin jo näkemieni elokuvien joukosta kymmenen suositusta.

Kuten näissä listoissani on ollut tapana, en poimi elokuvia, jotka varmuudella tulevat Suomessa kaupalliseen levitykseen. Niiden joukossa on kuitenkin jopa poikkeuksellisen monta helmeä. Call Me By Your Name, Ikitie, The Square ja Un beau soleil intérieur ovat loistavia elokuvia, God’s Own Country, BPM (Beats per Minute) ja Three Billboards outside Ebbing, Missouri enemmän kuin hyviä – vain osan mainitakseni.

Aquarius
Sonia Braga tekee tyrmäävän hienon roolin recifeläisenä kulttuurirouvana, joka joutuu napit vastakkain grynderien kanssa. Kleber Mendonça Filhon elokuva on alati yllättävä ja äärimmäisen elegantisti kerrottu. Ajankohtaiset ja ilmeisen avoimet poliittiset painotukset ovat eurooppalaiskatsojan silmin pinnan alla, mutta Brasiliassa homma lähti täysin käpälistä, kun elokuvasta tuli kansallinen kiistakapula, jonka tekijöiden kimppuun maan hallinto usutti kätyrejään. Sen korkealaatuisuus on jäänyt kansainvälisestikin vähän boikottiuutisoinnin alle.

Clash
Mistä on kyse Egyptin sisäisessä kiehunnassa? Mohamed Diabin elokuvassa joukko eri syistä kiinniotettuja ihmisiä keskustelee, kinastelee ja tappelee vankienkuljetusautossa, joka on Egypti pienoiskoossa. Tiukassa konseptissa on heikkoutensa ja saarnaavuudelta ei aivan vältytä, mutta elokuva taustoittaa (koko arabikevään) uutisia kokemuksellisuudella.