Poimintoja Rakkautta & Anarkiaa 2016 -festivaalin ohjelmistosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali alkaa torstaina Helsingissä. Tämän kymmenen nimikkeen listan koostin samaan tapaan kuin aiempina vuosina: poimin subjektiivisia suosikkejani ja huomiota ansaitsevia elokuvia niistä muutamasta kymmenestä, jotka olen jo nähnyt.

Joukossa ei ole niitä, jotka varmuudella tulevat Suomessa myöhemmin teatterilevitykseen – niistä suosikkejani ovat Elle, Tämän jälkeen ja Valmistujaiset. Elokuvat eivät ole alla varsinaisesti järjestyksessä.

The Childhood of a Leader Brady Corbet on tähän asti tunnettu lähinnä (pienistä) amerikkalaisten höhlien rooleista eurooppalaisten huippuohjaajien elokuvissa, mutta esikoisohjauksellaan hän paljastaa olevansa elokuvan historiaa tunteva cinefiili ja lupaava auteur. Estetiikaltaan viehättävän tyly ja asenteeltaan jämptisti vino draama kertoo ”korotettuna todellisuutena” fasistijohtajan lapsuudesta. Ensemblessä mukana muiden muassa Liam Cunningham, Robert Pattinson ja Berenice Bejo.

Endless Poetry Alejandro Jodorowsky jatkaa kirjaimellisesti siitä mihin kolmen vuoden takainen Elämän tanssi jäi: elokuva seuraa hänen nuoruusvuosiaan ja taiteilijanuran alkua Chilessä. Tismalleen samaa kuin edeltäjänsä, ennen kaikkea hyvässä, vaikka yllätyselementit jäävät etenkin alkupuolella sitä laimeammiksi. Mutta kierrokset nousevat ja kun lopussa luvataan lisää 87-vuotiaan Jodon autofiktiota, fiilis on jo ehdoton kyllä kiitos.