Pöhköjä perusteluja piratismille, osa 4702

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Piratismikeskustelu on usein tyrmistyttävän umpimielistä. Nyt työssään pätevä, laatujulkaisuihin (muun muassa Esquireen ja The Onion AV Clubiin) pitkään kirjoittanut amerikkalainen kriitikko Mike D’Angelo on avautunut blogissaan, kuinka hän katsoo oikeudekseen ladata laittomasti elokuvat, joita ei voi käden käänteessä vuokrata.

Perustelu on se tavanomainen ”ei tästä ole haittaa kenellekään”.

D’Angelo toteaa, että ostaminen ei kiinnosta, koska hinnat ovat liian korkeat (hän viittaa noin 30 dollarin eli reilun 20 euron hintaan – useinhan elokuvia saa paljonkin halvemmalla, mutta sehän pilaisi hyvän jurnutuksen).

Tuolla perustelullahan suomalainen voisi perustella melkein mitä vain, kun paikallisten vuokraamojen valikoimat ovat suppeita. Tämä kaveri sentään asuu Yhdysvalloissa, jossa julkaistujen tallenteiden tarjonta on taatusti maailman laajin.

Lisäbonarina D’Angelo vaatii HD-kuvaa. Hänestä on ok, että jos on kerran ostanut (vaikkapa eri julkaisijan) dvd:n, saa nyt piratoida blu-rayn.

D’Angelo myös paljastaa polttavansa piratoimansa leffat levyksi, jos niistä ei satu olemaan amerikkalaista blu-ray-julkaisua. Aluekoodittoman soittimen ostaminen ei losangeleslaista ammattikriitikkoa kiinnosta.

Millaisista elokuvista on kyse? Pienten firmojen julkaisuista, art housesta, pitkään harvinaisuuksina tunnetuista elokuvista, jotka on erikoisjulkaisijoiden kautta saatu lopulta katsojien ulottuville.

D’Angelon outo median kansallistaminen siis lyö pahimmin niitä firmoja, jotka eivät todellakaan tee suurta voittoa, vaan ottavat riskin, kun julkaisevat näitä pienen yleisön leffoja. Näiden elokuvien ystävänä hän siis myös sahaa omaa oksaansa.

D’Angelon blogikirjoitus löytyy täältä: Why I Pirate Movies, A Self-Justification.

”I don’t pirate movies out of some sorry sense of entitlement. I pirate movies because at the present moment I know of no other means of watching a high-definition copy of an older film without buying it outright. And that’s ridiculous”, dude kirjoittaa.

Minustakin on ikävää, etten saa kaikkea käsiini halvalla ja heti. Olisi kauhean mukavaa, jos kaikki olisi ilmaista. Tykkäisin myös siitä, että osaisin lentää. Se, ettei lentäminen käsiä räpyttämällä ole inehmolle mahdollista, ei oikeuta lainaamaan lentokonetta luvatta.

D’Angelo on ääliö.