Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Pohjoismaisilla elokuvaohjaajilla on railakas huumorintaju

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.2.2010 15:55

”Viime vuosien paras elokuva on Kauhea kankkunen”, kertoi Thomas Vinterberg, kun haastattelin häntä eilen täällä Berliinissä. Rankasta Juhlat-elokuvasta parhaiten tunnettu tanskalaisohjaaja oli ihan tosissaan.

Vinterberg oli kertomassa uudesta elokuvastaan, kilpasarjaan päässeestä narkkari- ja rikollismaailmaa sivuavasta perhedraamasta Submarino. Se ei jää ankaruudessa Juhlista paljoa jälkeen.

Norjalainen Hans-Petter Moland – jolta on Berlinalen kilpasarjassa sangen groteski komedia A Somewhat Gentle Man – puolestaan ryhtyi haastattelun lomassa kehumaan Jackass-koomikkoja.

”Menin katsomaan Jackass-elokuvan lasteni kanssa. Nauroin koko ajan. Lapset olivat reaktiostani ymmällään.”

Eivätkä suomalaisetkaan jää kelkasta, kun kehutaan uutta amerikkalaista kreisihuumoria.

Kun tapasin Aleksi Salmenperän ja kerroin meneväni seuraavaksi jututtamaan Ben Stilleriä, kehui Pahan perheen ohjaaja Tropic Thunderia.

”Hienoa, kun aikuiset ihmiset osaavat heittäytyä ihan lapsellisiksi”, Salmenperä kiteytti.

Kuka vielä väittää, että festareilla pärjäävien eli niinsanotusti taiteellisten elokuvien tekijät olisivat snobeja? Näillä tyypeillä on oikein hyvä maku! Kauhea kankkunen eli The Hangover, molemmat Jackass-leffat ja Tropic Thunder ovat kukin kieltämättä lähellä omiakin ensi-iltavuosiensa kymmenen kärjessä-listojani.

 

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Olen yhtä mieltä Vinterbergin kanssa siitä, että The Hangover -elokuva on todella viihdyttävää ja käsikirjoituksellisesti oivaltavaa komediaa. On todella valitettavaa, että onnistunut komedia pilattiin Suomen päässä aivan järkyttävän banaalilla suomennoksella Kauhea kankkunen. Tiedän monia, jotka ovat elokuvan nimen (ja jenkkikomediaksi mainitsemisen) kuultuaan kieltäytyneet kuulemasta enempää elokuvasta saati katsomaan sitä. Se on ikävää, koska kyseessä on typerästä suomenkielisestä nimestä huolimatta fiksusti kirjoitettu elokuva.

Olisiko ”Kankkunen”-nimi houkutellut enemmän katsojia? Vai olisiko sen pitänyt olla peräti ”Dagen efter”?
Hyvä leffa jokatapauksessa.