Pohjoismaisilla elokuvaohjaajilla on railakas huumorintaju

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

”Viime vuosien paras elokuva on Kauhea kankkunen”, kertoi Thomas Vinterberg, kun haastattelin häntä eilen täällä Berliinissä. Rankasta Juhlat-elokuvasta parhaiten tunnettu tanskalaisohjaaja oli ihan tosissaan.

Vinterberg oli kertomassa uudesta elokuvastaan, kilpasarjaan päässeestä narkkari- ja rikollismaailmaa sivuavasta perhedraamasta Submarino. Se ei jää ankaruudessa Juhlista paljoa jälkeen.

Norjalainen Hans-Petter Moland – jolta on Berlinalen kilpasarjassa sangen groteski komedia A Somewhat Gentle Man – puolestaan ryhtyi haastattelun lomassa kehumaan Jackass-koomikkoja.

”Menin katsomaan Jackass-elokuvan lasteni kanssa. Nauroin koko ajan. Lapset olivat reaktiostani ymmällään.”

Eivätkä suomalaisetkaan jää kelkasta, kun kehutaan uutta amerikkalaista kreisihuumoria.

Kun tapasin Aleksi Salmenperän ja kerroin meneväni seuraavaksi jututtamaan Ben Stilleriä, kehui Pahan perheen ohjaaja Tropic Thunderia.

”Hienoa, kun aikuiset ihmiset osaavat heittäytyä ihan lapsellisiksi”, Salmenperä kiteytti.

Kuka vielä väittää, että festareilla pärjäävien eli niinsanotusti taiteellisten elokuvien tekijät olisivat snobeja? Näillä tyypeillä on oikein hyvä maku! Kauhea kankkunen eli The Hangover, molemmat Jackass-leffat ja Tropic Thunder ovat kukin kieltämättä lähellä omiakin ensi-iltavuosiensa kymmenen kärjessä-listojani.