Pitkittyneen natsikohun varjo: kansallissosialistiksi syytetty Lars von Trier vetäytyy nyt julkisuudesta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Lars von Trierin natsipuheet toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla eivät ole jättäneet elokuvaohjaajaa rauhaan. Tänään hän on joutunut Tanskassa poliisin kuulusteltavaksi. Vakavien syytösten edessä Trier ilmoitti tiedottajiensa kautta, ettei tästedes anna yhtään julkista lausuntoa tai haastattelua.

Trierin viestin välitti alkuillasta hänen elokuviensa julkisuuspuolen hoitava brittiläinen pr-toimisto. Lausunto on tässä:

”Today at 2 pm I was questioned by the Police of North Zealand in connection with charges made by the prosecution of Grasse in France from August 2011 regarding a possible violation of prohibition in French law against justification of war crimes. The investigation covers comments made during the press conference in Cannes in May 2011. Due to these serious accusations I have realized that I do not possess the skills to express myself unequivocally and I have therefore decided from this day forth to refrain from all public statements and interviews.”

Trier siis vaikenee, koska ei osaa ilmaista itseään yksiselitteisesti, vaan ajautuu lausunnoillaan vaikeuksiin.

Cannesin natsikohu oli toisaalta tavattoman nolo kömmähdys, toisaalta tahallisen väärinymmärryksen ja tarkoitushakuisen kauhistelun juhlaa.

(Mainittu oikeusistuin, jossa syyte natsimyönteisistä puheista on elokuussa nostettu, sijaitsee siis Grassen kaupungissa, aivan Cannesin naapurissa. Hieman saarivaltiomaiselta kuulostava North Zealand on siis Pohjois-Sellanti, Tanskan osa, jossa muun muassa Kööpenhamina sijaitsee ja Trier asuu.)

Syytteissä nyt ei ole mitään järjen häivää ja tuskin pitävyyttäkään, mutta toivottavasti Trierin seuraava elokuva Nymfomaani ei tästä sopasta viivästy eikä ohjaaja pahemmin hermojaan menetä. Tässä välilä voi vaikka lukea GQ-lehden Chris Heathin kuukauden takaisen, viihdyttävän, informatiivisen ja kerta kaikkiaan suurenmoisen Trier-haastattelun, jossa ohjaaja – voi ei – muun muassa ottaa takaisin toukokuisen anteeksipyyntönsä niistä hemmetin natsipuheista.

Mutta hei, sitä saa mitä tilaa, ja joskus tulee ilman tilausta, Lars.