Pettymys avaruudessa - Alien: Covenantia vaivaa liian näyttämisen syndrooma

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänään ensi-iltansa saava Alien: Covenant on uusin osa Alien-elokuvien sarjaan. Ohjaaja on Ridley Scott, joka ohjasi myös aivan ensimmäisen Alienin sekä sarjan viimeisimmän osan, viisi vuotta sitten valmistuneen Prometheuksen.

Tavallaan viihdyttävästä, aika raa’asta, näennäisen filosofisesta ja silti haljun olon jättävästä Covenantista olisi enemmänkin kirjoitettavaa, mutta spoilereita ei voi välttää. Tässä tekstissäkin on spoileri, joka on juonellisesti tavallaan suuri, mutta jonka voi päätellä elokuvasta hyvin varhaisessa vaiheessa – etenkin, jos on nähnyt Prometheuksen.

Keskityn tässä blogimerkinnässä kuitenkin vain yhteen havaintoon.

Alkuperäisen Alienin ja pitkälti myös sen ensimmäisen, James Cameronin ohjaaman jatko-osan Aliensin hirviöiden tehoa ja kauhistuttavuutta korosti salaperäisyys. Vain vähän näytettiin. Katsoja sai arvailla – eli käyttää mielikuvitustaan, jolloin syntyvät ne hirveimmät kauhukuvat ja piinaavin jännitys. Sitä helposti kuvittelee nähneensä jotain sanoinkuvaamatonta, vaikka on nähnyt aika vähän. Nimenomaan Scott pelasi Alienissa tälläisella vuorottelulla taitavasti – ja tietysti rintapurskahduskohtauksen jälkeen katsoja oli valmis pelkäämään jotain vielä pöyristyttävämpää.