Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Peräsmies-elokuva: jäitä hattuun, fanit

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.11.2009 07:00

Bloggasin eilen, että Helsinki Filmi aikoo tuottaa pitkän elokuvan puliukkosupersankari Peräsmiehen seikkailuista. Aleksi Bardy kertoo nyt vähän lisää.

Kun jokin hanke on saanut Elokuvasäätiöltä kehitystukea, kuten nyt Peräsmies, voi ensi-iltaan olla vielä vuosia – tai saattaa käydä, ettei leffaa koskaan tehdä.

Peräsmiehestä tuottaja Bardy myöntää, että projekti on kehittelyn alkuvaiheessa, ”eli vuosia menee.”

Ideoita pyörittelevät nyt käsikirjoittajat Vesa Virtanen ja John Lundsten sekä Pahkasiassa aikanaan ilmestyneen sarjakuvan tekijät Timo Kokkila ja Sami Laitala.

Ohjaajasta ei ole vielä tietoa.

”Aihe vaatii paljon erikoistehosteita. Muutamia konkreettisiakin suunnitelmia on, mutta ne ovat niin nupulla, että ei paljon uskalla sanoa.”

Näin siis Bardy.

Kenet haluaisit nähdä Peräsmiehenä? Sopisiko haisevan sankarin kalsareihin Jasper Pääkkönen tai Oiva Lohtander?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

No Vesa-Matti Loiria ei tarvitsisi ainakaan maskeerata erikseen, mutta mies taitaa kuitenkin olla vähän liian vanha kuten Lohtanderkin. Jasper Pääkkönen tuskin pääsee Helsinki Filmin tuotantoon, koska hänellä on verellä kirjoitettu elinikäinen työsopimus Solar Filmsin kanssa ja sopimusrikkomuksesta seuraa sielun menetys.

Itse palkkaisin ehkä Heikki Silvennoisen. Ja Renny Harlin ohjaamaan. Peris-leffassa olisi hyvää harjoitusta Mannerheimia varten, jota ei sitten kai tehdä ainakaan kymmeneen vuoteen.

Tjaa, äkkiä ajatellen Jope Ruonansuu taitaisi olla paras ja karismaattisin vaihtoehto päätähdeksi.

Roolivalintojakin hankalampi ongelma lienee elokuvan nimi. Peräsmies-termiin sisältyvä sanaleikki kun on hiukan vaikeasti käännettävissä muille kielille. Noh, englanniksi sankarin nimi voisi olla vaikkapa Super Ass.

Vaan entäpä muut sarjakuvaan sisältyneet sanekikkailut? Miten esimerkiksi Pogoomus-puolue kääntyy suurille maailmankielille? Ja vieläpä niin, että katsoja jo puolueen nimestä tajuaa kyseessä olevan hyväosaisten pukuherrojen puolue, joka tavallisen kansalaisen eduista viis veisaa.

Onko muuten mitään käsitystä millaisessa ajassa elokuvat keskimäärin valmistuvat tuen saamisen jälkeen? Eikö tuki pidä maksaa takaisin tietyn ajan sisällä jos elokuva jää tekemättä?

Voi olla pari vuotta, voi olla viisi vuotta

Suomessa ei kiirettä pidetä

janne Reinikainen sopisi mielestäni pääosaan mainiosti.

Kansainvälistäkin mainetta CSI:n ruumista esittämällä saavuttanut Peter Franzen takaisi, että myös pahkis-nörttien tyttöystävät (tai siis nykyisin vaimot) tulisivat elokuviin. Englanninnoksena Super Ass on jotenkin karkea. The Behinder olisi hienostuneempi.

Peris-elokuvan valmistumisen vauhdittamiseksi pitää järjestää kansalaiskeräys!

Luin tämän uutisen tällä viikolla ja se hämmästytti mut. Mietinkin, että ois siistii, jos Peräsmiehestä tehtäis leffa. 3D-versiota voisi 3D-saleissa esittää itse asiassa neliulotteisena, neljäs ulottuvuus tulisi siitä, kun saleihin suihkutetaan hajua ;D

Uskon, että elokuva on animaatio, onhan se nyt vaikeaa ja kallista tehdä realistisia pierupilviä näytelmäelokuvaan. Periksen rooliin voisi sopia Mikko Kivinen, Kari Hietalahti tai Peter Franzen.

Villi elokuvaharrastaja: ”Onko muuten mitään käsitystä millaisessa ajassa elokuvat keskimäärin valmistuvat tuen saamisen jälkeen? Eikö tuki pidä maksaa takaisin tietyn ajan sisällä jos elokuva jää tekemättä?”

Kehitystukea ei tarvitse palauttaa, vaikka elokuva jäisi lopulta tekemättä. Ja niin käy useille kehittämistukea saaneille hankkeille.

Eipä tuollaista keskimääräistä aikaa elokuvan valmistumiselle taida olla oikein mahdollistakaan laskea – joskus varmasti päästään kuvaamaan jo alle vuodessa siitä, kun tuotantoprosessi lähtee käyntiin, joskus menee vuosikausia. Usein se ensimmäinen tuki, jota myönnetään, on käsikirjoitustuki, jonka koko on yleensä muutama tuhat euroa. Käsikirjoitustukea saaneista ideoista vain aniharva näkee lopulta päivänvalon pitkänä elokuvana.