Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Pekka, Pätkä, rasistit ja vanhainkodit

Blogit Kuvien takaa 15.9.2016 14:19
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan esittäminen Ylen television iltapäiväohjelmistossa ei ole hirveän hyvä ajatus vuonna 2016.

Perusteluksi riitttää, että se loukkaa ihmisiä, koska se - ilman minkäänlaista ylitulkitsemista - sisältää rasistisia stereotyyppejä ja korostaa tummaihoisten toiseutta yhteiskunnassa. Ärtymystään eivät ole ilmaisseet ainoastaan Twitterin tutuimmat poliittisesti motivoituneet korrektit, vaan ensin Koko Hubara blogissaan ja muun muassa Ylen Facebook-sivuilla lukuisat uussuomalaiset.

Loukkaavaa ei ole ainoastaan nykymerkitykseltään kiistattoman hankala sana elokuvan nimessä, vaan myös se, että että Pekka ja Pätkä esiintyvät elokuvassa blackfacessa, naamat mustiksi maalattuina.

Kansa kuitenkin väittää haluavansa tämän nimenomaisen elokuvan televisioon. Ilta-Sanomien verkkouutisen kyselyyn vastanneista lähes 168 000 lukijasta peräti 96 prosenttia on sitä mieltä, ettei elokuvaa pidä "sensuroida". (Suosituimmassa uutisen kommentissa muuten esitetään, että fiktio ei voi olla rasistista.) Palataan kohta sensuuri-sanaan.