Paulo Coelho ja nettipiratismi
Kirjailija Paulo Coelho kehuskeli suuren suomalaisen päivälehden haastattalussa ladanneensa Aki Kaurismäen elokuvan netistä laittomasti. Sentään Coelho totesi, että Mies vailla menneisyyttä oli hyvä leffa.
Nettipiratismi on merkittävä ilmiö ja huomattavasti yleisempää kuin ajatellaan. Nykyajan huippunopeiden laajakaistayhteyksien hyöty ei tule esiin tavallisessa nettisurffaamisessa, vaan nimenomaan suurten tiedostojen eli musiikin ja elokuvien lataamisessa. Ja jos kuusikymppinen, työllään jopa satoja miljoonia euroja tienannut kirjailijapappakin harrastaa piratismia, miten kukaan nuori voisi edes ajatella sen olevan moraalisesti väärin?
Olen vähän yli kolmikymppinen, ja minulla on useita, ehkä jopa kymmeniä ystäviä, jotka eivät koskaan vuokraa elokuvia, saati osta dvd:tä. Moni ei omista televisiotakaan. He lataavat netistä eli warettavat kaiken, mitä kotona katsovat. Se on niin helppoa.
Coelho sanoi myös ostaneensa Kaurismäen elokuvan dvd:n. Näinhän monet piratismiaan perustelevat: jos elokuva osoittautuu hyväksi, se myös ostetaan sitten omaksi. Yleensä se on paskapuhetta. Warettajat ja keräilijät ovat hyvin harvoin samoja henkilöitä.
Pälä pälä,
nuoret narisevat
Toinen usein kuulemani perustelu piratismille on se, että elokuvateattereissa ja vuokraamoissa on huono valikoima. Yleensä tästä (”Finnkino tuo vaan niin surkeita leffoja”, pälä pälä) narisevat nuoret ihmiset eivät edes tiedä, mitä elokuvateattereissa todella pyörii, eivätkä jaksa vuokraamossakaan käyttää muutamaa minuuttia sen haluamansa elokuvan etsimiseen.
Nykyäänhän Suomessa kuitenkin julkaistaan dvd:nä enemmän sekä uusia että vanhoja elokuvia kuin koskaan aiemmin. Ja miltei poikkeuksetta nuo hienostelevatkin warettajatyypit tosiasiassa lataavat netistä enemmän niitä Hollywood-hittejä kuin art house -kamaa.
Ja jos elokuvateattereissa ei käydä katsomassa hyviäkään elokuvia, tietenkin juuri ne pienemmät laatuelokuvat kärsivät, tuottavat huonommin ja loogisena seurauksena niitä tuodaankin sitten Suomeen vähemmän.
Huonot perustelut
piratismille
Mutta piratismin ydinongelma ei ole se, että se on mahdollista. Piratismi on mahdollista, koska teknologia on edistynyt erittäin hyvällä tavalla ja suuntaan, josta ei ole paluuta. On kätevää, että elokuva voi olla vain tiedosto koneella, ei enää hankala vhs-kasetti tai dvd-kiekko. En osaa syyttää elokuvat netistä lataavia ystäviäni oikein mistään muusta kuin huonoista perusteluista piratismille.
Suurin ongelma on se, ettei verkosta ole vieläkään saatavana elokuvatiedostoja maksua vastaan laillisesti ja kyllin hyvälaatuisina. Se on mielestäni lähes saumaton perustelu laittomallekin lataamiselle silloin, kun elokuvaa ei löydy helposti dvd:nä (esimerkiksi kuluttajan kiusaksi keksittyjen aluekoodiongelmien vuoksi). Perusteluksi ei välttämättä riitä kuitenkaan Coelhon väite, että postimyynnistä tilattu Kaurismäki-dvd saapui myöhässä.
On järjenvastaista, etteivät isot Hollywood-studiot ole saaneet nettikauppojaan auki. Ja luulisin, että suomalaisetkin elokuvantekijät hyötyisivät siitä, että elokuvat olisivat kaupan hyvälaatuisina tiedostoina, jos vaikka joku amerikkalainen, uzbekki, norjalainen tai brasilialainen – kuten Paulo Coelho – haluaisi niitä nähdä.
Dvd- ja blu-ray-levyjen aika on joka tapauksessa muutaman vuoden kuluttua todennäköisesti ohi. Niistä ei ole mitään merkittävää iloa tiedostoihin verrattuna, ne ainoastaan vievät fyysistä tilaa.