Parhaista parhaat elokuvat – no, ainakin melkein

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin elokuvajuhlan ja suoratoistopalvelu Netflixin taannoinen yhteenotto herätti keskustelua. Eräs argumentti kuului, että 71-vuotias ranskalainen tapahtuma Cannes edustaa historiaa ja amerikkalainen digitaalinen tilauspalvelu Netflix taas tulevaisuutta.

Mitä konkreettisiin rahavirtoihin tulee, ajatus ei ole ihan tuulesta temmattu. Elokuvateatterien bisnes ei kasva maailmanlaajuisesti samalla voimalla kuin Netflix, jonka markkina-arvo on vuoden aikana noin kaksinkertaistunut ja hankintabudjetti paukkuu miljardeissa.

Cannes on kuitenkin elokuvafestivaalien keisari, eikä sen asema ole mitenkään horjumassa. Cannesilla on varaa valita ja varaa sanoa Netflixille ei.

Festivaalien keskuudessa Cannes on aivan ylivoimainen. Menen sinne taas parin viikon kuluttua suurella ilolla, vaikka festarin 12 päivää ovat järjetöntä rallia aamusta yöhön. Järjettömyys johtuu siitä, että Cannesissa et halua missata mitään.

Ranskassa Cannesin elokuvafestivaalia seurataan kuin penkkiurheilua. Paikan päältä on joka ilta suoria televisiolähetyksiä. Tähdillä on vetovoimaa, mutta puhe on elokuvista.