Paranormal Activity: paljon porua, vähän villoja

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Halloween meni jo, mutta riivaus- tai kummituselokuva Paranormal Activity pitää kauhuviihteen päätä pinnalla. Onko se niin pelottava kuin väitetään?

Paranormal Activityn suomalaismaahantuoja FS Filmin taannoisessa tiedotteessa jopa otsikko on anteeksi pyytelemättä ”kaikkien aikojen pelottavin elokuva”.

Yllätys, yllätys: väite on ihan posketonta fuulaa.

Oren Peli, joka ei nimestään huolimatta ole ravihevonen vaan israelilaissyntyinen videopelien tekijä, tuotti ja ohjasi leffan amatöörikeinoin. Se on Cloverfieldiä tai Blair Witch Projectia (ja mitä tahansa tyylin edelläkävijöitä Cannibal Holocaust -elokuvasta Lovecraftin ja Poen novelleihin) muistuttava ”jälkeenjääneet nauhat/kirjoitukset”-juttu, jossa pariskunta joutuu kokemaan kovia arvoituksellisen hyökkääjän uhreina.

Se mitä leffateatterissa näemme, on muka heidän videokameralla tallentamaansa todellisuutta.

Ensimmäisen tunnin ajan homma pysyy kasassa ja kohtaukset, jotka ovat olevinaan pariskunnan nukkuessa videokameralla taltioituja, toimivat hyvin. Ne ovat ihan oikeasti jännittäviäkin, sillä Peli ymmärtää, että se mitä ei näytetä herättää enemmän väristyksiä kuin ne asiat, mitkä paljastetaan. Ja että tuntemattoman kohtaamisen odottaminen voi olla sietämättömän piinaavaa.

Mutta sitten pitäisi päästä asian ytimeen.

Loppua kohti tarinan ainekset hajoavat, amatöörinäyttelijöiden replikointi käy tahattoman koomiseksi ja katsomossa on aikaa huomata vaikka kuinka monta ”miksi teette noin” -mokaa ja älyttömyyttä. Viimeisen parinkymmenen minuutin ajan tuntuu kiusallisen ilmeiseltä, että tässä katsoo nyt elokuvaa jonka tekijältä on konstit loppu. Pitkästyin, ei pelottanut.

Viraalimarkkinointi on kuitenkin onnistunut. Uskovatkohan jotkut oikeasti elokuvan alkutekstiväitteeseen, jonka mukaan Paramount-studio kiittää (omilla nimillään esiintyvien) näyttelijöiden/päähenkilöiden perheitä – siis vihjausta, että he olisivat kuolleet tai kadonneet?

Traileristakin tehtiin erikseen suomalainen versio, jossa ei ole niinkään otteita itse Paranormal Activitystä, vaan pimeäkameroilla kuvattua matskua viime viikolla Andorrassa pidetystä näytöksestä, jossa helsinkiläisyleisö säikkyy. Diggaan tällaisesta viitseliäisyydestä. Mutta ei voi mitään. Se on korni.

USA:ssa Paranormal Activityn on ennustettu nousevan superhitiksi, josta jää Paramount-studiolle käteen enemmän kuin Transformers kakkosesta. Aika hyvin leffalta, joka maksoi alle 8000 euroa, valmistui jo kaksi vuotta sitten ja jonka Variety uskoi pärjäävän korkeintaan dvd-levityksessä ja kauhuun keskittyneillä festareilla.

Pisteet Pelille yritteliäisyydestä, mutta villoja tässä tekeleessä on todella vähän.