Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Paluu Wall Streetille ei ollut Oliver Stonen idea

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.10.2010 13:11

Uuden Wall Street: Money Never Sleeps -elokuvan tiimoilta on puhuttu, että Oliver Stone on menettänyt teräänsä. Totta se varmasti osittain onkin.

Kannattaa kuitenkin huomioda se, että elokuva ei ole Stonen luomus, toisin kuin alkuperäinen Wall Street vuodelta 1987. Fox-studio oli päättänyt tehdä Wall Streetille jatkoa, ja he omistivat oikeudet. Ainakin aluksi Stone sanoi ei.

Fox olisi tehnyt elokuvan ilman Stonea. Jossain vaiheessa Ollie sitten päätti, että teen nyt sitten tämän.

Minusta uusi Wall Street on ihan kelpo viihdettä – kyllä Stone edelleen ohjata osaa. Michael Douglasilla on yhä karismaa ja Carey Mulligan on suunnattoman lupaava nuori näyttelijä.

Olisipa elokuva vain tiiviimpi ja ärhäkämpi. Eihän sitä nyt parhaalla tahdollakaan voi edeltäjänsä veroiseksi sanoa sisältönsä, saati zeitgeist-kokemuksen kannalta. Ja jos vain yksi bisnesteemainen leffateatterikokemus tänä syksynä kiinnostaa, niin on The Social Network – se ”Facebook-elokuva” – ihan ylivoimainen ykkösvalinta. Se on viiden tähden kamaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Eikös Stone menettänyt teränsä jo kauan sitten, ja uusi Wall Street oli jopa pienoinen comeback? No, katsoin originaalin juuri ja se on edelleenkin ihan mahtava.

Stonen terä on tosiaan ollut ihan tylsä jo 90-luvun puolivälin jälkeen. Hyvähän se että huhuja siitä alkaa vihdoin jo tänne Pohjolaankin kantautumaan.

Oliver Stone on tehnyt paljon hyvää, mutta myös epäonnistunut dramatisoinnissaan. Esimerkiksi The Doors -raina sisältää totuuden vastaisia asioita eikä pysty syvään analyysiin Morrisonista ja bändistä, jotka olivat erottamaton kokonaisuus – ei siis Morrison & Doors.

Menkää katsomaan oikea dokumentti Doorseista ”Strange Days”, ollaan paljon lähempänä totuutta ja musiikkinäytteet ovat autenttisia, eivät näyteltyjä.

Tuo The Doors -leffa on kyllä myös parasta Stonea, erityisesti tykkään siitä lopun kaoottisesta keikasta, (jolla kuullaan mm. Break on Through). Totuudenmukaisempi elokuva olisi tylsempi todennäköisesti.

Any Given Sunday oli vielä mahtavaa viihdettä, mutta sen jälkeen Stone on tehnyt äärimmäisen epäkiinnostavia elokuvia, joista osa on täysiä katastrofeja (eikä uusin jää kauas sellaisesta).

Tinkimätön ja taatusti asenteellinen Castro-haastatteludokumentti Comandante (2003) menee iisisti Oliver Stonen viiden parhaan elokuvan joukkoon.

Joo – ”People Are Strange” & ”The Doors Are Great”, even ”When The Music Is Over”!

Eniten petyin Stonen World Trade Center -leffaan. Sitä tähtilippujen liehuntaa! Odotin häneltä hieman jotain muuta.

Näitä luetaan juuri nyt