Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Paljon melua Oscareista

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 21.2.2009 14:29

Kuten niin moneen viihdemaailman ilmiöön, Oscar-gaalaan liittyy paljon legendoja ja silkkaa fuulaa.

Suomen Kuvalehdenkin nettisivuilla oli välitettynä Oscar-aiheinen käännösjuttu, jossa oli monta puolitotuutta.

Myös puoli-intiaani.

Marlon Brando tosiaan lähetti Sacheen Littlefeatheriksi esittäytyneen naisen pokkaamaan palkintonsa Kummisedästä, mutta huvittavinta on, että Littlefeatherin oikea nimi oli Maria Cruz. Hänessä on Amerikan alkuperäiskansojen verta, mutta yhtä paljon eurooppalaista.

Entäpä Vanessa Redgraven suorassa lähetyksessä saama läksytys?

Paddy Chayefsky (jutussa nimikin on kirjoitettu väärin – vai pitäisikö meidän puhua myös Noam Khomskista ja Darren Aronovskista?) ei ollut koskaan gaalan juontaja, vaan jakoi käsikirjoitus-Oscarin vuonna 1978. Hän antoi kommentoi Redgraven sanomisia vasta kaksi tuntia tämän purkauksen jälkeen.

Lisäksi jutussa väitettiin, että Oscar-gaalalla olisi miljardi katsojaa. Se on yleinen harhaluulo, mutta täyttä puppua.

USA:ssa gaalan on viime vuosina katsonut 30-60 miljoonaa ihmistä riippuen siitä, kuinka suosittuja elokuvia on ehdolla. Tänä vuonna ehdokkaat ovat menestyneet lippukassoilla hieman paremmin kuin ehdokkaat vuosi sitten, jolloin katsojamäärä jäi ennätyksellisen alhaiseksi.

Euroopassa, jossa gaalalla pitäisi kulttuuripiirin samankaltaisuuden seurauksena olla toiseksi suurin yleisö, on gaalan lähetysaikaaan yö. Lyhennettyjä uusintoja tietysti näytetään myöhemmin.

Väite miljardista katsojasta perustunee puupäiseen olettamukseen, että jos amerikkalaisista noin 15 prosenttia katsoo tv-lähetyksen, sama voidaan yleistää koko muuhun maailmaan.

No, jenkkiläisessä mediassa usein toistuvan urbaanilegendan mukaan myös amerikkalaisen jalkapallon suurtapahtuma Superbowl saa maailmanlaajuisesti miljardi katsojaa, vaikka todellinen luku on alle sata miljoonaa – josta 98% on pohjoisamerikkalaisia.

Elokuvat toki kiinnostavat maailmalla enemmän kuin jenkkifutis. Todennäköisesti Oscar-gaalaa ja uusintoja katsotaan USA:n ulkopuolella yhteensä hieman enemmän kuin maan sisällä, eli pallonlaajuinen katsojamäärä nousee parhaimmillaan pariin sataan miljoonaan. Iso luku sekin.

Ja meillä Suomessa kiinnostavuutta varmasti vähentää se, että todennäköisin tärkeimpien palkintojen voittaja Slummien miljonääri saapuu ensi-iltaan vasta 12.3. Tavallaan sääli, mutta levitysyhtiön kannalta varmasti mahtava juttu, kun Oscar-julkisuudesta ensi-illan yhteydessä saadaan kaikki irti.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Näitä pääskyjä piisaa, Tapio, ihan viime vuosilta: eipä ollut myöskään Million Dollar Baby mikään ryysyistä rikkauksiin tarina, eikä varmaan ilahduttanut konservatiiveja tarinallaan..

”Oscareista päättävät vanhoillinen porukka, joka ei salli, että Yhdysvaltain köyhyyttä käsitellään elokuvissa. Kaikki täytyy näyttää kivalta ja lopuksi halataan.”

Entä Crash? Ja miksei myös Menetetty maa? Viime keskusteluissa mainitut esimerkit taitavat päteä tähänkin vasta-argumentiksi, eli ei se ihan niin yksioikoista sentään ole kuin Tapio väittää.

Chaplin ja Hitchock olivat kriittisiä Yhdysvalloille ja Chaplin joutui tämän takia maanpakoon 1952. Hän ei suostunut vaihtamaan Britannian kansalaisuutta Yhdysvaltain kansalaisuuteen. Oscareista päättävät vanhoillinen porukka, joka ei salli, että Yhdysvaltain köyhyyttä käsitellään elokuvissa. Kaikki täytyy näyttää kivalta ja lopuksi halataan.

Oikaisu: Charles Chaplin sai kunnia-Oscarin 1972, mutta Alfred Hitchcock ei saannut sitä edes uransa jälkeen, koska kumpikaan elokuvissaan ei pitänyt poliiseista. Onko näin?

Niin ehkä Hollywood on tullut lähemmäksi arkielämää. 1970-luvulla amerikkalaiset suuren tuotannotkin olivat
aikuiseen makuun elämän karheudellaan kaukana kiiltokuva-maailmasta tähtinä esim. Paul Newman, Dustin Hoffman ja Steve McQueen. Voi niitä aikoja… Ei aihetta enempään.