He ovat paenneet, impressioiden elokuvaa mukavuusalueen tuolta puolen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

He ovat paenneet on suomalaisen elokuvasyksyn tapauksia. Jukka-Pekka Valkeapään elokuva saapui Suomen levitykseen Venetsian ja Toronton festivaalien kautta. Kahdelle A-luokan festarille päässeet kotimaiset elokuvat ovat harvassa.

Meillä katsojamäärä jäi suomalaisen näytelmäelokuvan mittapuulla hyvin matalaksi. Neljän esitysviikon jälkeen elokuva pyörii Helsingissä enää päivänäytöksissä.

He ovat paenneet on jakanut mielipiteitä. Esimerkiksi tuoreimman Filmihullu-lehden arviossa kriitikko Eero Tammi kertoi, ettei kyseessä ole edes teos eikä elokuva, ja antoi ymmärtää, että Valkeapään on syytä lopettaa elokuvien tekeminen. Imagen elokuvakriitikko Anton Vanha-Majamaa arvioi elokuvan blogissaan tulevaksi klassikoksi ja Iltalehden Tuomas Riskala kutsui sitä mestariteokseksi. Viimeksi Nordic Film Days-festivaalilla He ovat paenneet sai kunniamaininnan kilpailtuaan samassa sarjassa Ruben Östlundin ja Roy Anderssonin uutuuksien kanssa.

Keskustelin Johannes Ekholmin kanssa. Hän piti sitä yhtenä parhaista suomalaisista elokuvista.

Ekholm on näytelmäkirjailija ja esitystaiteilija, jonka yhdessä Akse Petterssonin kanssa kirjoittama näytelmä Kaspar Hauser oli viime talven teatteritapaus. Tällä hetkellä Ekholm kirjoittaa uutta näytelmää sekä valmistaa tanssiesitystä osana Nuspirit Everything -kollektiivia.