Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Oscarit ja lesboseksi

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 25.2.2011 05:01

Oscarit jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Jotain maailman muutoksesta kertoo se, että kahdessa useamman ehdokkuuden elokuvassa on lesboseksiä.

Parhaasta naispääosasta ehdolla olevat Annette Bening ja Natalie Portman nähdään näissä kohtauksissa. He ovat myös vahvimmat ennakkosuosikit palkinnon saajiksi. (Tänään ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä on Portman-henkilökuvajuttuni.)

Bongasin havainnon The Guardianista.

”It will be the night when lesbian sex scenes became part of the cultural mainstream”, Vanessa Thorpe kirjoittaa.

Olennainen pointti on tämä: lesborooleja näyttelevät heteronaiset. Samoin homorooleja Oscar-ehdokkuuden tai palkinnon veroisesti ovat esittäneet nimenomaan heteromiehet: Colin Firth (A Single Man), Sean Penn (Milk), Philip Seymour Hoffman (Capote), Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain), Javier Bardem (Before Night Falls), Tom Hanks (Philadephia)..

Yllättävän roisissa I Love You Phillip Morrisissakin piti olla tähtinä heteroita, Jim Carrey ja Ewan McGregor. Nostan hattua heille rohkeudesta.

Tekeillä on elämäkertaelokuva rugby-tähti Gareth Thomasista, joka kertoi homoudestaan viime vuonna. Roolin näyttelee Mickey Rourke.

Tietysti tälle kaikelle löytyy syy: Hollywoodin homotähdet pysyvät niin syvällä kaapissa, että heitä sieltä hakiessa voisi päätyä Narniaan asti. Ja visusti kaapissa piilottelu on myös syy välttää homorooleja.

Jos on epäilystä, älä. Emme tule näkemään John Travoltaa tai Tom Cruisea gay-osissa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ei niitä homoja kuitenkaan niin paljon ole kuin medioista voisi päätellä. Ja kun vähemmistön ”pitäisi” täyttää tämä pieni osa kaikista leffarooleista, niin ei ihme ettei osu homoroolia homolle. Tosin esim. James Franco on kai homo.

Kieltämättä homorooleista tuntuvat myöntävän palkintoja (kuten oikeisiin henkilöihin perustuvista rooleista). Ihmetyttää kyllä kun tehdään jo leffaa viime vuonna kaapista tulleesta urheilijasta.

Piti oikein googlettaa tuosta Francosta, mutta hänellä on ilmeisesti sama tyttöystävä ollut 5 vuotta, joten se siitä atp:n juoruilusta.

”Franco is heterosexual (unless everyone who knows him well—including his girlfriend of five years—is lying or has been monumentally duped), yet he is routinely “inspired” to direct or play gay.”

http://www.advocate.com/Print_Issue/Cover_Stories/The_Beat_Goes_On/

Oscar-äänestäjillä tuntuu olevan tapana taputella itseään selkään suvaitsevaisuuden asialla. Yhtenä vuonna palkittiin tummaihoisia, pari vuotta sitten taas homoasia sai ääniä. Olisiko tänä vuonna sitten varmistettu Annette Beningin Oscar että saadaan taas yksi vähemmistöryhmä taputeltua esiin.

Kauniit näyttelijät näyttelevät rumaa roolihahmoa. Ruma ei voi näytellä kaunista. Homo ei voi näytellä homoroolissa.

Hollywoodin kiintiöhomot on päässy Oscareihin asti. Oscareiden saajana pitää varmaan tästä lähin olla aina tietty kiintiömäärä homoja, lesboja, aasialaisia ja mustia. Mitäs muuta viihdeteollisuus oikein vosikaan tehdä kuin viihdyttää kaikkia tasapuolisesti, sehän on sen tehtävä.

Jaa niin että se ammattitaito ja sanoma niissä elokuvissa, se sanomahan on siinä että homot ja lesbot on niin kivoja niin kivoja että ….. oikeastaan paljon parempia kuin heterot.

Jännä havainto, että homoja näyttelevät yleensä heterot. Tom Cruise liippaa läheltä Top Gunissa ja Veren vangeissa.

Olenko nyt ihan pihalla vai onko Ranskan César-palkinnot nykyään aivan arvottomat? Tai peräti boikotissa, kun tapahtumaa ei ole ilmeisesti missään uutisoitu meillä?

Perjantaina 25.2. oli 36. César-gaala, jossa palkittiin meilläkin nähtyjä hienoja elokuvia:

Paras elokuva: ”Jumalista ja ihmisistä” (Des hommes et des dieux)

Paras miesnäyttelijä: Eric Elmosnino roolissaan elokuvassa ”Gainsbourg – tarina legendasta” (Gainsbourg – vie héroïque)

Paras ohjaus: Roman Polanski elokuvasta ”The Ghost Writer”

Koko lista palkituista löytyy englanniksi täältä -> http://en.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9sar_Awards_2011
ja ranskaksi täältä -> http://www.lescesarducinema.com/#palmares

Onko tämä nyt sitten Hollywoodin hallitsemaan leffastriimaukseen (VPF) vievää maailman muutosta?

Paras Lesboseksi-elokuva ikinä on ehdottomasti Mulholland drive.

Toisaalta se onkin paras elokuva ikinä.

Näitä luetaan juuri nyt