Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Oscarit 2014: kuka voittaa ja kenen pitäisi voittaa

Blogit Kuvien takaa 2.3.2014 10:18
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oscar-kisaa edeltävät viikot ovat olleet tänä vuonna tavallista jännittävämmät: vahvin ennakkosuosikki 12 Years a Slave astui hiljalleen sivuun, kun spektaakkelimaisen Gravityn pisteet nousivat.

Hiljalleen Gravitya pidettiin arvokkaana, ei vain tieteisviihteenä, jona se ei olisi äänestäjiä vakuuttanut.

Kyse on mielikuvista – ei Oscar-ehdokkaiden mainontaan alan Hollywood-ammattilaisille eli äänestäjille muuten laitettaisi miljoonia euroja joka vuosi.

Olen nähnyt kaikki yhdeksän parhaan elokuvan Oscarista kilpailevaa elokuvaa.

Parhaat niistä ovat 12 Years a Slave ja The Wolf of Wall Street. Taipuisinko antamaan Oscarin 12 Years a Slavelle? Se kertoo tarinansa runollisen draaman ja kauhuelokuvan keinoja vuorotellen. Yhdistelmä on kaunis mutta karu: elokuvassa ei ole jonkun Schindlerin listan imelyyttä. Ei, kyllä se Scorsesen elokuvalle menisi – Wall Street -kudelma on rohkeinta amerikkalaista valtavirran elokuvaa sekä himmeän hauska.

Oscarin voittaa Gravity tai 12 Years a Slave. Wolfilla ei ole mitään mahdollisuuksia keskimäärin yli kuusikymppisten ja maultaan konservatiivisten äänestäjien keskuudessa.

Parhaan ohjauksen Oscarin antaisin Steve McQueenille 12 Years a Slavesta. Se on tiukka elokuva, jossa ongelmia on korkeintaan käsikirjoituksen rakenteen korostamassa loppupuolen osoittelevuudessa, joka toisaalta on peruja alkuperäiskirjasta. Myös The Wolf of Wall Street on kauttaaltaan erinomaista työtä, lähellä Martin Scorsesen parhaita.

Ohjauksen Oscarin saa Alfonso Cuáron Gravitystä. Elokuvan jännä konsepti on selkeästi Cuáronin, ja sen lisäksi se toimii erikoisella tavalla.

Parhaan naispääosan Oscarin antaisin Cate Blanchettille Blue Jasminesta: vahva rooli ja jotain, mitä Blanchettilta ei ole nähty.

Oscarin myös saa Blanchett.

Parhaat miespääosat tekivät Matthew McConaughey Dallas Buyers Clubissa, Bruce Dern Nebraskassa ja Chiwetel Ejiofor 12 Years a Slavessa. Ei voi mitään, pidin McConaugheysta eniten – en tiedä on kyse McConaugheyn karismasta vai näyttelemisestä.

McConaughey on vahvimmilla myös saamaan Oscarin. Ejioforilla ja Dernillä on silti kummallakin valttinsa: 12 Years on väkevästi yhden miehen tarina (kuten Dallas Buyers Club, mutta vielä korostuneemmin), kun taas Dern saa veteraanipisteet.

Parhaan miessivuosan teki Jared Leto Dallas Buyers Clubissa ja Michael Fassbender 12 Yearsissa. Vaakani kallistuu hitusen Leton suuntaan.

Leto myös voittaa – sen takaa paitsi työn laatu, myös konsepti: rock-tähti näyttelemässä transsukupuolista naista, jolla on hiv.

Parhaan naissivuosan Oscarin vahvat ehdokkaat ovat 12 Yearsissa kovia asioita läpi käyvä Lupita Nyong’o ja American Hustlen naamiaispelleilyssä mieleenpainuvasti pärjäävä Jennifer Lawrence.

Oscarin myös saa jompikumpi heistä.

Parhaan kuvauksen Oscarin saa Emmanuel Lubitzki korostetun näyttävästä Gravitysta. Harmi, sillä Bruno Delbonnelin työ pienieleisessä Inside Llewyn Davisissa on aivan upeaa.

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin itsevaltiasjakaminen olisi allekirjoittaneelle tuskaa, sillä sekä Tanskan Jahti että Italian Suuri kauneus ovat loistavia, ja niin erilaisilla tavoilla. Suuri kauneus on vahvempi ennakkosuosikki.

Olisi kivaa, jos Suomen lyhytelokuvaehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa? saisi Oscarin. Se pitää kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen listoilla kuitenkin viimeistä sijaa, ja se on aika huono merkki.

Mikä tänä vuonna syö Oscar-ehdokasasetelmien uskottavuuden? Ainakin se, että hoopo American Hustle sai 10 ehdokkuutta ja Coen-veljesten hieno Inside Llewyn Davis vain kaksi. Ei voi kuin nauraa.