Oscar-pelin säännöistä ja strategioista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Varietyssa on mielenkiintoinen juttu siitä, kuinka Oscar-ehdokkuuksia koetetaan järjestellä, ja kuinka varmasti ne menevät ennakkosuosikeille. Juttu käsittelee näyttelijöitä, mutta samat säännöt koskevat koko sirkusta.

Huomiota haetaan mainoksin alan lehdissä (kuten juuri Varietyssa) sijoittamalla ensi-ilta oikein ja mahdollisesti videojulkaisukin niin, että tähti saataisiin juuri oikeaan aikaan tarpeeksi esille mediassa, vaikkapa talkshow-ohjelmissa. Nyt näyttää siltä, että esimerkiksi Kauneuden valta -elokuvan hienot roolityöt jäävät huomiotta, kun ensi-ilta meni jo elokuussa mutta videojulkaisu koittaa vasta ensi vuoden alussa.

Jutun mukaan ennakkosuosikkeja ovat tänä vuonna miespääosista esimerkiksi Sean Penn(Milk), Frank Langella(Frost/Nixon), Brad Pitt(Benjamin Buttonin ihmeellinen elämä), Mickey Rourke(The Wrestler) sekä Leonardo DiCaprio(Revolutionary Road) ja naisista Meryl Streep(Doubt), Kate Winslet(Revolutionary Road), Angelina Jolie(Changeling), Cate Blanchett (Benjamin Button), Kristin Scott Thomas(I’ve Loved You So Long) sekä Anne Hathaway(Rachel Getting Married).

Elokuvat eivät ole vielä tuttuja, vai? No juuri näiden Oscar-säätöjen vuoksi ne tuotiin tai tuodaan USA:ssa ensi-iltaan tässä juuri ennen vuodenvaihdetta, ja Suomen vuoro on sitten keväällä.

Vastaavasti jo keväällä 2008 ensi-iltansa saaneen elokuvan mahdollisuus menestyä Oscareissa on miltei olematon. Niin lyhyt on Oscareista päättävän elokuva-akatemian äänestävien jäsenten ja median muisti.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä