Oscar-loppukiri: The Hurt Locker on suosikki ja suosikkini

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oscarit jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Tässä ennustuksia, vedonlyöntikertoimia ja toiveajattelua penkkiurheiluhengessä. Sisällöistä sitten toiste.

Kaikki ehdokkaat löytyvät vaikkapa ne jakavan tahon kotisivuilta: nominees.

Viime vuonna pystit menivät melko tarkkaan sinne, minne vedonlyöntisaittien kertoimet osoittivat.

Naissivuosan ehdokkaista todennäköisimmäksi voittajaksi on sanottu Precious-elokuvan Mo’Niquea. Esimerkiksi Centrebet antaa hänen kertoimekseen 1,03, joten eiköhän peli ole selvä.

Itse palkitsisin Vera Farmigan (jonka rooli olisi ehdottomasti kuulunut paras naispääosa -kategoriaan).

Miessivuosasta palkitaan Kunniattomien paskiaisten hillitön Christoph Waltz, ja se on oikein.

Waltzin kertoimet ovat ylivertaisia.

Parhaan miesnäyttelijän palkinnosta kilpailee monta mielestäni aika tasavahvaa ehdokasta.

Jeff Bridgesia on kehuttu. Crazy Heartia en ole itse nähnyt. Hän lienee allekirjoittaneen näkemyksistä huolimatta varma tapaus, sillä Centrebetillä Bridgesin vedonlyöntikerroin on 1,1 – seuraavana tulevalla George Clooneylla 11,0. Kakkossijoista vedonlyöntifirmat ovat kovastikin eri linjoilla, sillä Ladbrokes arvioi kakkoseksi Colin Firthin (9,0) ja Betsson taas Clooneyn (6,0) – mutta hopeamitalia ei jaeta, joten väliäkö sillä.

Omasta puolestani palkinto voisi mennä kenelle tahansa kolmikosta Clooney, A Single Manissa loistava Firth ja The Hurt Lockerin kova Jeremy Renner. Kaikki tekivät elokuvissaan loistotyötä. Melkein kallistuisin Clooneyn puoleen – viimeksi Junon ohjanneen Jason Reitmanin uusi Up in the Air ei ole kokonaisuutena vuoden paras elokuva, mutta kiitos Clooneyn ja jo mainitun Vera Farmigan, siinä on Hollywood-draamaksi poikkeuksellista kipinää.

Parhaan naispääosan kisa on vielä avoimempi.

Ihana ja lahjakas Carey Mulligan voitti saman kategorian BAFTA-palkinnon, joka on usein ennakoinut myös sen, kenen hyllylle Oscar päätyy. Mutta An Educationissa näyttelevä Carey Mulligan on kuitenkin nuori britti; esimerkiksi Betssonilla hänen kertoimensa on heikohko 8,0.

Vedonlyöntijohdossa on Sandra Bullock Ladbrokesin 1,57:llä. Meryl Streep on kuitenkin lähellä kannoilla: 3,0.

En ole nähnyt kategorian elokuvista montaa, joten omaa suosikkia en voi valita.

Parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa vahvimmat ehdokkaat ovat jo Cannesissa kaksi tärkeintä palkintoa saaneet ranskalainen ja saksalainen tuotanto. Kallistun enemmän Jacques Audiardin hemmetin hienon Profeetan puoleen, mutta Michael HanekenValkoinen nauha lienee aivan samoilla viivoilla. Molemmat ovat tulleet Yhdysvalloissa levitykseen eli saaneet näkyvyyttä juuri viime viikoilla. Kolme muuta ehdokasta ovat niihin verrattuna tunnettuudeltaan pikkuruisia (sitä paitsi Israelin Ajami oli vain keskinkertainen, Perun Milk of Sorrow tuskin sitäkään).

Centrebetillä Valkoisen nauhan vedonlyöntikerroin on 1,85, Profeetan 2,60.

The Hurt Lockerin Kathryn Bigelow ansaitsisi parhaan ohjauksen palkinnon. Yhtä mielelläni näkisin sen Quentin Tarantinolla, jonka Pulp Fiction hävisi vuonna 1995 Forrest Gumpille – mutta näillä kertoimilla (20,0 Betssonilla) skenaatio on silkkaa päiväunelmointia.

Vähän pelkään, että James Cameron palkitaan, vaikka Centrebet tarjoaa hänelle kerrointa 4,60, kun Bigelow’n luku on 1,16.

Parhaan muokatun käsikirjoituksen kategoria on hankala. An Educationin erinomaisuus on ehkä enemmän Lone Scherfigin ohjauksen ja näyttelijöiden kuin Nick Hornbyn aika kliseisistä paloista rakennetun kässärin ansiota. Mutta ei käsikirjoitus ole Preciousinkaan valtti.

Parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sarjassa sympatiani menevät The Hurt Lockerille. Mutta ei harmita lainkaan, jos yhtä vahva ehdokas Tarantino vie patsaan.

Käsikirjoituspalkinnoille vedonlyöntisaitit eivät ole viitsineet perustaa omia sarjojaan.

Parhaan elokuvan kategoriassa on tänä vuonna kymmenen ehdokasta, ja naurettavaahan se on: esimerkiksi A Serious Maniin sijoittamalla saisi sen voittaessa Ladbrokesilta rahansa yli 200-kertaisina takaisin.

Varteenotettavia ehdokkaita on tasan kaksi: Avatar ja The Hurt Locker. Toivon jälkimmäisen pärjäävän. Mutta jos löisin vetoa (mitä en tee, enkä suosittele paitsi eteville meedioille), en välttämättä pistäisi euroja likoon sen puolesta – Avatarin julkisuus ja menestys on kuitenkin aivan eri luokkaa.

Centrebetillä The Hurt Lockerin kerroin on 1,75 ja Avatarin 2,0, Ladbrokesilla luvut ovat vain aavistuksen tasaisemmat 1,90 ja 2,10.

Voisiko käydä niin, että parhaan ohjauksen ja elokuvan Oscarit menevät eri osoitteisiin?