Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Oscar-juhlasta tulee poliittinen varaventtiili ja spektaakkeli

Blogit Kuvien takaa 31.1.2017 06:40
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ei tarvitse leikkiä ennustajaa sanoakseen, että näistä Oscareista tulee poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Löytyi yhteinen vihollinen.

Ilta on perinteisesti Yhdysvaltojen suurimpia mediatapahtumia, jonka edellä katsojaluvuissa ovat vain amerikkalaisen jalkapallon suurtapahtumat, kärjessä tietysti Superbowl. Urheilun lisäksi Oscarien edelle nousevat oikeastaan vain ehdokkaiden televisiodebatit vaalivuosina.

Gaalan televisiointia voi kulttuuri-ilmiönä verrata suomalaisten Linnan juhliin. Sitä katsotaan suorana, sekä olohuoneissa että somessa kommentoiden. Katsojille palkinnot ovat lopulta toisarvoisia (iso osa meneekin laatuelokuville, joita harvemmat ovat nähneet), tärkeintä ovat näyttäytyjät ja olemus punaisella matolla.

Gaalaan pääseville kyse on paitsi maailman tärkeimmistä (raha puhuu) elokuvapalkinnoista, myös parrasvaloihmisten "kuka kukin on" -meritogaalasta, ja vaikka popin ja sometähtien puolelta on tunkua, Amerikan tärkeimpiä julkkiksia ovat yhä elokuvatähdet. Kiinnostus tapahtuman molempiin puoliin on tietenkin maailmanlaajuista.