Oscar-ehdokkuudet jaettiin, eikä ihan pieleen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oscar-ehdokkuudet julkistettiin eilen. Parhaan elokuvan kategoriassa on nyt peräti kymmenen ehdokasta. Ehdokasmäärän lisääminen on keino saada lisää katsojia gaalan televisioinnille.

Aiemmin parhaan elokuvan ehdokkaita oli viisi.

Nyt parhaan ohjaajan ehdokkaita on edelleen viisi, ja on ilmiselvää, että parhaan elokuvan Oscar menee jollekin niistä viidestä elokuvasta, joista myös ohjaajat ovat ehdolla.

Eli paras elokuva on joku seuraavista: Avatar, The Hurt Locker, Kunniattomat paskiaiset, Precious ja Up in the Air.

Näistä vain Precious ei ole vielä saanut Suomen ensi-iltaansa. Kuuden Oscarin ehdokas saapuu elokuvateattereihin 5.3., sopivasti kaksi päivää ennen palkintojenjakoa.

Ne viisi muuta parhaan elokuvan ehdokasta ovat mukana vain, jotta joukkoon saatiin varmuudella enemmän suuren yleisön leffoja. Viime vuosina gaalan televisiointi on nimittäin kärsinyt katsojakadosta – toissa vuonna nähtiin pohjat. Esimerkiksi sitä, ettei hurjan suosittu Yön ritari saanut viime vuonna parhaan elokuvan ehdokkuutta, pidettiin ongelmana.

Olin pettynyt, kun Public Enemies ei saanut ehdokkuutta kuvauksesta. Ilahduin, että jumalainen Il Divo sai ehdokkuuden – vaikka se olikin maskeerauksesta, jota ei oikein voi pitää minään pääkategoriana.

Hauskaa, että Kunniattomat paskiaiset sai peräti kahdeksan ehdokkuutta. En olisi uskonut kun elokuvan ensimmäisen kerran näin – mutta huima menestys (siitähän tuli Tarantinon uran isoin hitti) auttoi sitten Oscareissakin, totta kai.

Ja vielä hauskempaa on se, että ex-aviopari Kathryn Bigelow ja James Cameron ovat vastakkain suurimmilla ennakkosuosikeilla, The Hurt Lockerilla ja Avatarilla, jotka kumpikin saivat yhdeksän ehdokkuutta – Bigelowin sotaelokuva kuitenkin hieman tärkeämmistä kategorioista.

Tässä kaikki ehdokkaat. Kenen pitäisi voittaa missäkin kategoriassa? Kerron omista suosikeistani parin viikon kuluttua, Berllinin elokuvajuhlien jälkeen.