Osama bin Ladenin kannoilla ja uskontokysymysten äärellä
Kahdessa tuoreessa amerikkalaisdokumentissa seikkaillaan islamilaisella maaperällä sekä pohditaan uskontokysymysten merkitystä nykyiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen.
Where in the World is Osama bin Laden (traileri) sai Suomen ensi-iltansa Espoo Ciné -festivaaleilla pari viikkoa sitten ja lokakuussa se tuodaan laajempaankin levitykseen.
Where in the World.. on kurja. Hampurilaiskulttuuria osuvasti kritisoineesta Super Size Me -dokumentistaan tunnettu Morgan Spurlock tapaa muslimin ja kysyy, mitä mieltä tämä on Osama bin Ladenista ja toisaalta Yhdysvalloista. Bin Ladeniin haastateltava suhtautuu epäillen tai negatiivisesti, onhan kyseessä väkivaltainen mielipuoli, ja Yhdysvaltoihinkin kriittisesti, koska valtio aiheuttaa ongelmia eri puolella maailmaa. Sitten muslimi korostaa, että pitää kuitenkin amerikkalaisista kansakuntana.
Tämä kuvio toistetaan puolentoista tunnin aikana parikymmentä kertaa.
Pitkäveteisyyttä on yritetty hälventää tietokonepelimäisillä tai muuten vain mukahauskoilla animaatioilla. Älyllisesti dokumentti on pakkasen puolella.
Ainoa mitenkään säväyttävä jakso sijoittuu äärijuutalaisten siirtokuntaan, josta Spurlockin kuvausryhmää yritetään ajaa väkivalloin pois.
Where in the World is Osama bin Ladenia voisi korkeintaan käyttää asennekasvatukseen jossain rajaseuduilla, jossa nuorille pitää vielä iskostaa, että jokainen muslimi ei ole terroristi. Edes jotenkuten tasapainoisen maailmankuvan omaaville sillä ei ole mitään annettavaa.
Paljon kiinnostavampi on Religulous (traileri). Siinä stand up-koomikko ja television poliittinen kommentaattori Bill Maher käy tapaamassa abrahamilaisten uskontojen edustajia tavallisista saarnamiehistä fundamentalisteihin ja kyseenalaistaa heidän väitteitään ja perustelujaan. Osa haastatteluista on tehty kotikonnuilla USA:ssa, kristittyjen ja juutalaisten pakeilla, osa Lähi-idässä. Käypä Maher Vatikaanissakin.
Religulous (nimi on yhdistelmä sanoja religious, uskonnollinen, ja ridiculous, naurettava) voi kuulostaa väsyneeltä lisäluvulta Yhdysvalloissa arvoliberaalien piirissä kiehuvaan uskonnonvastaiseen buumiin, mutta tekijät ovat luotettavia. Nämä pätkät kertovat dokumentin tyylistä.
Maher on terävä koiranleuka, joka yhtenä harvoista amerikkalaisista uskaltaa irvailla sekä vasemmalle että oikealle. Hän ei ole ateisti vaan järjestäytyneen uskonnon vastustaja.
Ja Religulousin on ohjannut Larry Charles, jonka ainoa aiempi valkokangasteos oli osin näytelty, osin dokumentti- ja piilokameratyyliin kuvattu komedia Borat. Se jos joku sekoitti yhteiskunnallisten ja arvokysymysten pakkaa oivaltavasti ja rohkeasti, tavallisemmaksi sekoilukomediaksi naamioituna.
Religulousin Suomen levityksestä ei ole vielä tietoa.