Osama bin Laden yhä hukassa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viime vuonna Berliinin festarien kohutuin elokuva (liioittelen nyt vähän, mutta vain vähän) oli Morgan Spurlockin uusi dokumentti. Se ei ollut silloin läheskään valmis. Potentiaalisille levitysoikeuksien ostajille – vain alan kermalle, joilla on taskut täynnä rahaa – näytettiin elokuvamarketissa kahdenkymmenen minuutin pätkää. Sen nähdäkseenkin piti allekirjoittaa ehdoton vaitiolosopimus. Loistavaa markkinointia, pr-väki sai minutkin pauloihinsa.

Dokkarin nimi Where in the World is Osama bin Laden jo sinänsä oli toki omiaan herättämään suunnatonta kiinnostusta.

Festarin ajan päivittäin ilmestyvät ammattilehdet Variety, Hollywood Reporter ja Screen Daily herkuttelivat aiheella ja spekuloivat dokumentin sisällöllä. Oliko Spurlock peräti löytänyt bin Ladenin? Tuotantoyhtiö lupasi suuria paljastuksia, elokuva vaikutti kiinnostavammalta kuin esimerkiksi Michael Mooren Sicko.

Nyt Spurlockin uutuus on valmis, ja se sai maailmanensi-iltansa Sundancen festareilla USA:ssa tammikuun puolivälissä. Berliinissä siitä oli yksi elokuvamarkettinäytös. Sinne ei lehdistöllä ollut mitään asiaa.

Varietyn taannoinen arvio ei ollut mairitteleva. Tapasin eilen kaksi elokuvan jo nähnyttä amerikkalaista, jotka olivat samaa mieltä kuin Variety: tekele varmasti menestyy, mutta se on lähinnä kansainvälisyyskasvatusta niille amerikkalaisille tolloille, jotka eivät erottaisi Pakistania Pariisista. Spurlock kuulemma matkailee Lähi-idässä ja esittelee tavallisia palestiinalaisia, arabeja ja afganistanilaisia ihmisiä tarkoituksenaan osoittaa, että ihan mukavia tyyppejä nämäkin ovat. Eikä dokkarissa tosiaankaan ole mitään paljastuksia.

Mutta kyllä minä sen silti haluan nähdä. Suomen ensi-illasta ei ole vielä tietoa.