Onnittelut: supisuomalainen Rare Exports voitti Sitgesin fantasiaelokuvakilpailun pääpalkinnon

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomea ei ole tunnettu fantasiaelokuvista. Kaikki muuttuu: kreisinpuoleinen joulusatu Rare Exports valittiin parhaaksi elokuvaksi alan tärkeimmillä festareilla, Jalmari Helander pokkasi parhaan ohjaajan palkinnon ja Mika Orasmaa palkittiin parhaasta kuvauksesta.

Sitgesin voitto on komea saavutus. Tapahtuma on Euroopan tunnetuimpia festivaaleja ja genretapahtumana vertaansa vailla. Vastassa oli huomattavasti isommalla rahalla tehtyjä elokuvia ja kovia ohjaajanimiä, kuten Takashi Miike sekä Gregg Araki.

Joku kommentoi aiempaan blogimerkintääni, miksen ole kirjoittanut siitä että Rare näytetään Lontoon elokuvajuhlilla. No siksi, että sitä näytetään niin monissa paikoissa, ettei jokaista ehdi noteeraamaan etukäteen, hyvä tavaton.

Aion kuitenkin katsastaa mainion elokuvan uusiksi Lontoon yönäytöksessä yleisön kanssa. Ensimmäinen Suomen esitys Rakkautta & Anarkiaa -festareilla Bio Rexissä oli huikea suksee: täysi teatteri nauroi, taputti ja hurrasi. Intoutuvatkohan britit samaan? On aina hauska nähdä, mitkä suomalaisia naurattavat vitsit menevät ohi ulkomailla – ja toisinpäin.

Ennustan, että niin Steven Spielbergin 1980-luvun puolivälin seikkailulliset nuorisotuotannot (Arkajalat, Gremlins jatko-osineen) kuin Matti Ijäksen lakonisen huumorin parhaalla mahdollisella tavalla mieleen tuovasta ja silti ehdan omaperäisestä Rare Exportsista tulee maailmalla kaikkien aikojen  levinnein suomalaiselokuva. Mies vailla menneisyyttä jää kakkoseksi.