Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Onnittelut: supisuomalainen Rare Exports voitti Sitgesin fantasiaelokuvakilpailun pääpalkinnon

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.10.2010 13:10

Suomea ei ole tunnettu fantasiaelokuvista. Kaikki muuttuu: kreisinpuoleinen joulusatu Rare Exports valittiin parhaaksi elokuvaksi alan tärkeimmillä festareilla, Jalmari Helander pokkasi parhaan ohjaajan palkinnon ja Mika Orasmaa palkittiin parhaasta kuvauksesta.

Sitgesin voitto on komea saavutus. Tapahtuma on Euroopan tunnetuimpia festivaaleja ja genretapahtumana vertaansa vailla. Vastassa oli huomattavasti isommalla rahalla tehtyjä elokuvia ja kovia ohjaajanimiä, kuten Takashi Miike sekä Gregg Araki.

Joku kommentoi aiempaan blogimerkintääni, miksen ole kirjoittanut siitä että Rare näytetään Lontoon elokuvajuhlilla. No siksi, että sitä näytetään niin monissa paikoissa, ettei jokaista ehdi noteeraamaan etukäteen, hyvä tavaton.

Aion kuitenkin katsastaa mainion elokuvan uusiksi Lontoon yönäytöksessä yleisön kanssa. Ensimmäinen Suomen esitys Rakkautta & Anarkiaa -festareilla Bio Rexissä oli huikea suksee: täysi teatteri nauroi, taputti ja hurrasi. Intoutuvatkohan britit samaan? On aina hauska nähdä, mitkä suomalaisia naurattavat vitsit menevät ohi ulkomailla – ja toisinpäin.

Ennustan, että niin Steven Spielbergin 1980-luvun puolivälin seikkailulliset nuorisotuotannot (Arkajalat, Gremlins jatko-osineen) kuin Matti Ijäksen lakonisen huumorin parhaalla mahdollisella tavalla mieleen tuovasta ja silti ehdan omaperäisestä Rare Exportsista tulee maailmalla kaikkien aikojen  levinnein suomalaiselokuva. Mies vailla menneisyyttä jää kakkoseksi.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Näin tästä elokuvasta trailerin noin vuosi sitten. Vaikutti todella mielenkiintoiselta ja riemastuttavalta elokuvalta!

AICN:n arvostelussa myös muistaakseni verrattiin Rare Exportsia Gremlinsiin hyvässä mielessä. Kieltämättä kyseessä on yksi virkistävimmistä suomalaisista elokuvista pitkään aikaan. Ilmeisesti R&A yllätysesityksessä oli pari katsojaa jotka eivät arvostaneet, koska poistuivat melkein heti elokuvan alettua.

Eikö levinnein suomalaiselokuva kuitenkin ole Niko, lentäjän poika?

”Suomea ei ole tunnettu fantasiaelokuvista.”

Miten niin? Eikö pitkään Suomen kansainvälisesti tunnetuin elokuva ollut Valkoinen peura? Olen joskus nähnyt elokuvaliikkeessä, kun turisti on yrittänyt etsiä tuliaisiksi vanhoja VHS-kopioita Valkoisesta peurasta ja Sammosta. Eikö suomalainen elokuva ole perinteisesti tunnettu maailmalla VAIN fantasia elokuvistaan?

Enpä olisi lähes 10v sitten ensimmäistä lyhytpätkää Rare Export nimeltään verkosta katsoessani arvannut, että mihin asti idea kantaa. Hiljaa hyvää tulee näköjään.

Idea tuhlattiin jo lyhäreissä, pitkä elokuva ei yksinkertaisesti kestä. Tukuttain one-linereitä, tyhjää tuijottamista, katsojan aliarvioimista pitkäpiimäisessä juonen kehittelyssä, ei omaperäistä kerrontaa. Traileri toimii hyvin, mutta sehän kertookin koko elokuvan.