Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Onko Sarah Palin kuunatsejakin natsimpi? Iron Sky hermostutti Yhdysvaltain laitaoikeistoa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 2.5.2013 05:39

Iron Sky ilmestyi Yhdysvalloissa Netflixiin. Laitaoikeisto tuli vihdoin tietoiseksi suomalaiselokuvan Sarah Palin -parodiasta. Moni ilmaisi ärtymyksensä Twitterissä. Syyttävää sormea osoitellaan kuitenkin lähinnä Netflixin suuntaan. ”Kutsuiko Netflix Sarah Palinia natsiksi”, otsikoi konservatiitivisivusto Examiner.

Examinerin juttua ja muitakin uutisjuttuja yhdistää yksi piirre: vaikka Iron Skyn Palin-hahmoa kuvaillaan karikatyyriksi, ei elokuvan yleistä laveaa koomisuutta painoteta – vaikka kerrottaisiin, että se kertoo Kuussa asuvista natseista.

Leffan pointtihan on se, että kovasti Palinia muistuttava Yhdysvaltain presidentti osoittautuu natsimmaksi kuin Kuusta palaavat, siellä vuodesta 1945 alkaen piileskelleet kansallissosialistit.

Republikaanimielinen uutissivusto Twitchy on koonnut Twitter-sanasotaa. Se alkoi, kun Netflix suositteli Iron Skyta Palin-aiheisena elokuvana Twitterissä. Sen sijaan Palin-myönteistä dokumenttia The Undefeated ei Netflix ole Twitterissä mainostanut, vaikka se kuuluu heidän Yhdysvaltojen valikoimaansa.

Säälittävää, otsikoi Twitchy eilen ensimmäisen juttunsa.

Illalla Twitchyssä kirjoitettiin jo Netflixin boikotoinnista.

Moni konservatiivi on Twitterissä ilmoittanut lakkauttaneensa Netflix-palvelun tilauksen:

Cancelled my Netflix account. Don’t plan to return. Offensive, intolerant, jerks”, ”Just cancelled Netflix for their #SarahPalinFilms post. I don’t need to do business with progressives. EVER”, ja niin edelleen.

Asiakaspako on tuskin merkittävä. Lähinnä touhu vaikuttaa loukkaantumista harrastavien konservatiiviaktiivien yritykseltä haastaa edes jonkinlaista riitaa.

Iron Skylle taas on vaikea kuvitella oivallisempaa ilmaista mainoskampanjaa.

Ohjaaja Timo Vuorensola nauroi jo touhulle Twitterissä.

Taas uusi saavutus, konservatiivit paskantavat housuihinsa, Vuorensola kirjoitti.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Nytten vain puuttuu enää ikikatkera joukko suomalaisia valittamaan, että he eivät saa öisin unta, koska Iron Sky on niin läpeensä huono elokuva.

En tiedä millaisia sopimuksia Netflix tekee ja miten, mutta Elokuvasäätiöltä olisi kulttuuriteko tukea suomalaisleffojen saamista sinne (ja muihin vastaaviin palveluihin). Toki Netflix ei-englanninkielisten tarjonta vaikuttaa olevan pääosin pehmopornolla myymistä, mutta Suomessa ei liene tehty yhtään vakavaa aikuisten draamaelokuvaa sitten 60-luvun, jossa ei olisi alastomia ihmisiä.

Taide on älykköjen ja bisnesmiesten hommaa eli siis juutalaista. Osata yhdistää historiaa, ihmisten inhot ja nykypäivän politiikka luovaan mielikuvitukseen ja bisnesvainoon, se on nerokasta. Nerot ovat juutalaisia enimmäkseen. Se ei ole rasismia eikä antisemitismiä. Saara on typerä ja pöhkö olemukseltaan, ei kriittinen. Hän voisi alistaa toisenmieliset. Aate kuin aate voi alistaa muut eli natseja voi olla kaikkialla ylivaltaan tavoittelevissa.

Kerrankin suomalainen elokuva pääsee maailmalle ja saa vielä aikaankin jotain (hyvää)!

Iron Sky on loistoleffa, jonka soisi amerikkalaistenkin katsovan. Hyvä valinta Netflixiltä. Sarah Palin on todella pelottava tyyppi äärikonservatiivisine ajatuksineen, elokuvassa USA:n presidenttinä vieläkin karmeampi…

Onnea Vuorensola!

”Taas uusi saavutus, konservatiivit paskantavat housuihinsa, Vuorensola kirjoitti.”

Oikeutettua, ironista, humoristista kielenkäyttöä poliittisesta vastustajasta, ei vihapuhetta, muistakaa.

Tykkäsin Vuorensolasta, mutta kirjoittaja maalaa hänestä sellaisen kuvan, etten oikeastaan enää tykkääkään. Netflixiä boikotoin aivan muista syistä, joita Kalle Kinnunen on itse nostanut esiin:

https://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/television-ja-elokuvien-kaannokset-ovat-iso-kulttuurikysymys-uhrina-suomen-kieli

Taidankin siirtää nauramistani vartilla ja pidättelen nauruani, kunnes voin siirtää sen Twitteriin ja nauraa siellä koko rahan edestä.

Hauskaa seurata sivusta tätä hihhuleiden ja counter-hihhuleiden melskaamista ;-)

Näitä luetaan juuri nyt