Onko Renny Harlinin Herkules -elokuva Hollywoodin suomalaisen voimamiehen comeback?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Renny Harlin ohjaa 50 miljoonan euron budjetilla kolmiulotteisen Herkules -elokuvan, kerrottiin pari päivää sitten. Uutiskynnys ei ylittynyt vain Suomessa. Harlinin urasta on jo aiemmin tullut nälvimisen kohde maailmalla. Harlinin uusin, Venäjälle sijoittuva ja sikäläisille markkinoille suunnattu ohjaustyö The Dyatlov Pass Incident taas on esillä huomenna alkavilla Berliinin elokuvajuhlilla, tosin markettipuolella. Saa nähdä, käykö kauppa.

Muutama viikko sitten The New York Timesissä julkaistiin juttu Paul Schraderista ja The Canyons -elokuvan teosta. Siinä Schraderin uran kurjimmaksi hetkeksi kuvaillaan se, kun hänet kammettiin neljännen Manaaja-elokuvan ohjaajan pallilta ja tilalle tuli Harlin.

”Renny Harlin!” kuuluu kokonaisuudessaan virke, jolla toimittaja asiaa päivitteli.

Kieltämättä Harlinin uran viimeisin vaihe on ollut vähemmän loistokas. Edellisestä ison budjetin elokuvasta on aikaa.

Ilta-Sanomille hän sanoo Herkuleksen olevan suurin elokuvansa ”sitten The Deep Blue Sean”.

Edellinen elokuva Viiden päivän sota oli tilaustyö Georgialle. Elokuva pääsi leffateattereihin vain muutamissa maissa, kuten Georgiassa, Puolassa, Australiassa ja Suomessa.

The Dyatlov Pass Incidentin traileri on todella, todella kummallinen: ohjaaja Renny Harlin puhuu siinä itse venäjää, tosin dubattuna.

Elokuvan pääosissa on tuntemattomuuksia. Elokuva on pian tulossa levitykseen Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa. Tietokanta IMDb:ssä se on listattu kahdella eri nimellä ja toisen mukaan brittiläiseksi, toisen mukaan yhdysvaltalaistuotannoksi. Se on kauhutarina, joka ammentaa arvoitukselliseksi sanotusta Djatlovin solan onnettomuudesta vuonna 1959.

”Uuden elokuvan sopimus on kruunu uraputkelleni”, Harlin kommentoi Herkulesta Ilta-Sanomille.

The Hollywood Reporterille hän sanoi sen olevan jotain muuta kuin sarjakuvamainen seikkailu, ”enemmän Gladiaattoria kuin lentäviä hevosia.”

Vertaus on tärkeä, koska ensi vuonna Hollywoodista on tulossa toinenkin Herkules-suurtuotanto. Sen ohjaa Brett Ratner, ja pääosassa on Dwayne Johnson eli The Rock. Harlinin tähtiä ei ole vielä valittu tai ilmoitettu. Tuotantoyhtiö on Millennium, suurista studiojäteistä seuraava tekijätaho, jolle Harlin on aiemmin tehnyt Cleanerin.

The Onion AV Clubissa naljaillaan sekä Harlinille että Ratnerille. Harlin on siis tekemässä kreikkalaisten myyttien pohjalta ”vakavampaa” elokuvaa ja Ratner sadumpaa.

”Aivan kuten Homeroksen eeppisten kuningastarinoiden vastakohtana olivat Hesiodoksen runoelmat jokamiehistä. Ja kuten Homeros ja Hesiodos, nämäkään tyypit eivät ole tehneet mitään hyvää pitkään aikaan.”