Onko Golden Globesilla tulevaisuutta? Tärkeä amerikkalaismedia sanoo ei

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Golden Globesien kohtalosta on tullut Hollywood-puheenaihe. Yllättävää se ei ole. Samaa keskustelua on käyty vuosien ajan.

Golden Globesit, joskus Kultaiset maapallot, ovat Oscarien ja Emmyjen pikkuserkku, tai jotain sinne päin. Keskustelu ei enää koske ainoastaan asemaa ja legitimaatiota.

Siitä on vasta kuukausia, kun norjalaistoimittaja Kersti Flaa vei Golden Globesit jakavan HFPA-yhdistyksen oikeuteen syyttäen sitä kartelliksi. Noin 90-jäseninen, periaatteessa kansainvälisistä viihdetoimittajista koostuva HFPA voitti. Flaa aikoo jatkaa kamppailuaan.

Alkuvuodesta yhdistyksen käytännöistä ja kulisseista on noussut esiin taas seikkoja, jotka eivät näytä hyvältä.

Mitä ehdokkuuksiin ja palkintoihin tulee, tänä vuonna taas nähtiin, että Golden Globes -ehdokkuuksista voi usein päätellä enemmän sitä, miten taitavasti teoksia on lobattu kuin sitä, mikä on laatu. Netflixin Emily in Paris -sarjan ehdokkuudet – ”paras musikaali- tai komediasarja”! – ovat suorastaan herkullinen esimerkki. Sarja on suosittu, mutta muuten arvostetuksi sitä ei voi sanoa. Ehdokkuuksien tultua julki viihdealan mediat kertoivat, että yli 30 HFPA:n jäsentä oli viety Yhdysvalloista Pariisiin sarjan kuvauksiin reissuun, joka kuvailtuna muistuttaa enemmän luksuslomaa kuin työkeikkaa.