Onko elokuva-arvosteluilla tulevaisuutta?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Helsingin Sanomien elokuva-arvostelut siirtyvät Nyt-liitteestä emolehteen, kulttuurisivuille.

Asia vahvistui, kun kirjoitin Journalisti-lehteen artikkelia elokuvakritiikin murroksesta Suomessa, ja tänään Helsingin Sanomat uutisoi sen.

Murros on totta: esimerkiksi Iltalehti vähensi elokuva-arvioiden määrää todella rajusti, ja antoi arvostelut viihdetoimittajan laadittaviksi. Iltalehden elokuvakriitikkona on nyt Juho Rissanen, joka on aiemmin muun muassa kovasti paheksunut kaikkia niitä suomalaisia ”turhanpäiväisestä valittavia” elokuvakriitikoita, joiden mielestä Iron Sky ei ollut täydellinen elokuva.

Helsingin Sanomien elokuva-arviot olivat parinkymmenen vuoden ajan Nytissä. Sitä ennen ne olivat lehden loppupäässä, ennen tv-sivuja.

Suomalaisella elokuva-alalla tekijät varmasti tykkäävät pääsystä kulttuurisivuille. Sehän on prestiisiä. Levitysyhtiöissä taas varmasti ollaan huolissaan siitä, riittääkö tilaa. Aiemmin elokuvakritiikille oli Nytissä oma, kohtuullisen laaja paikkansa, kun kulttuurisivulla tilasta kilpailevat niin monet muutkin aiheet. Tämän huolen esittää Journalistin jutussa Matti Rämö, Suomen arvostelijoiden liiton elokuvajaoksen puheenjohtaja.