Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Onko David Lynchin elokuvaura ohi?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 30.8.2011 08:17

Inland Empirestä on viisi vuotta, eikä David Lynch ole aloittanut uuden näytelmäelokuvan tuotantoa. Sellaisesta ei ole ollut edes puhetta. Lynch on kuitenkin välillä otsikoissa ulkoelokuvallisten, eikä välttämättä kovin taiteellisten puuhien vuoksi: ainakin hän on avaamassa yökerhoa.

The Guardianin blogissa Danny Leigh arveli, että Lynch on käytännössä jättänyt elokuvat.

Leigh siteeraa toista amerikkalaista vastarannan ohjaajaa:

”The news was broken by another one-off of the old school, Abel Ferrara, who in the course of a recent interview let slip that his compadre ’doesn’t even want to make films any more. I’ve talked to him about it, OK? I can tell when he talks about it.'”

Myöhemmin tänä vuonna Lynch on julkaisemassa elektropop-albumin, josta saatiin jo näyte Good Day Today. Suunnitelmia joogalentokeskusten rakentamiseksi on tuskin hylätty.

Jääkö taannoinen Dior-mainos ohjaajan viimeiseksi elokuvaksi?

(Menetys olisi aika iso. Kahdeksan vuotta sitten samaisen The Guardianin asiantuntijat valitsivat Lynchin maailman parhaaksi tai ainakin kiinnostavimmaksi ohjaajaksi.)

Mutta ihan oikeasti, kyllä tämä ”Club Silencio” -klubihomma nyt tuntuu vain ankealta vaihtoehtokulttuuriväen vedättämiseltä: alkoholihuvipuisto turisteille, joiden mielestä Lynch on niinku silleen aika outo ja cool.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

David Leigh muotoili asian aika hyvin. Parempi näin kuin että olisi tehnyt huonoja elokuvia. Joskaan en ole ollut kovin innostunut hänen viimeisistä töistään. (Etenkin tuo Diorin mainos jättää todella kylmäksi.) Inland Empiren viimeinen puolituntinen on huikea, mutta alkupuolisko oli niin kehno, että seuraava Lynchin ohjaus olisi lähinnä pelottanut. Menetys on toki silti suuri, kun ottaa huomioon mitä hän sai aikaan parhaimmillaan. Blue Velvet ja Lost Highway ovat 80- ja 90-lukujen parhaimmistoa.

Korjaus: Danny Leigh eikä David.

Jos Lynchin levystä julkaistaan musiikkivideo, niin sen hän toivon mukaan tekee itse…

Lynchin 80-luvun tykitys oli huikeaa, vaikka hutejakin sattui (Dyyni, duh!). Surrealismin suohon kerran hukuttuaan ohjaajanero ei kuitenkaan malttanut kivuta ylös ja esimerkiksi ennakolta paljon hehkutettu Mulholland Drive kaatui viimeistään loppupuoliskon surrealistiseen kuvastoonsa, joka ei sovi mitenkään yhteen elokuvan alun mysteerien kanssa. Se jätti minut kylmäksi, vaikkei elokuva sinänsä ollutkaan kehno. Siitä, oliko mysteerien ratkaisematta jättäminen nerokas vai pelkästään omalaatuinen ratkaisu, voi olla montaa mieltä. Sääli kuitenkin, jos Lynch on näin vaivihkaa päättänyt lopettaa, mutta toivottavasti eläkepäivät klubirahastuksen parissa maistuvat.

Varmasti lopettaminen on kuitenkin parempi ratkaisu, kuin tehdä samaa elokuvaa uudelleen ja uudelleen.

Juu, Inland Empire oli hyvä!

Varsinkin alun itä-erooppalainen prostituutiokohtaus, ja sitten otos, jossa huoneellinen prosteja tanssi.

Varsinaista prostituution ylistystä!

Tuolta Guardianin jutun kommenttiosastosta joku tietää linkata tällaiseen tuoreeseen Rolling Stone -lehden haastetteluun, jossa Lynch kertoo:

”I’m working on a documentary of Maharishi Mahesh Yogi, I just took part in a documentary of a 16-country tour I did on meditation, consciousness, and peace. And I’m working on another new film, but it’s not there yet. I just finished a one-minute film for the Austrians. They have a festival in Vienna called Viennale.”

http://www.rollingstone.com/movies/news/david-lynchs-first-solo-album-is-on-crazy-clown-time-20110817

Pihkoluoma: minusta taas Inland Empire hajoaa loppupuolella, kun alku on vielä jäntevää ja kiinnostavaa.

jokuvaan: Mulholland Driven loppupuolen surrealismi on tarkkaan mietittyä, jos vain ymmärtää tulkita elokuvan ”oikein”. Mikä on unta ja mikä totta?

Maharishi-dokumentista Lynch sanoi kohta olevan valmista jo kaksi vuotta sitten.