Omerta tarkoittaa vaikenemisen lakia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ymmärrän hyvin, että elokuvaa tehtäessä tarvitaan työrauha. Silti on ironista, että elokuvan nimi sattuu olemaan Omerta, kun sen tuotannon ajautuminen aivan poikkeukselliseen jamaan on asia, josta virallisesti ei kerrota muuta kuin ohjaajanvaihdos, mutta josta lehdet saavat isoja otsikoita ja josta koko Suomen elokuva-ala kuiskii hämmennyksen vallassa.

Omerta on lajissaan Suomen historian mittavimpia hankkeita: lähdettiin tekemään kerralla kahta suurelokuvaa ja kuusiosaista tv-sarjaa. Pohjana on Ilkka Remeksen menestysromaani, jossa serbiterroristit hyökkäävät itsenäisyyspäivän juhliin presidentinlinnaan. Myös kansainväliseen levitykseen tähdänneen hankkeen kokonaisbudjetti on jonkin verran alle kymmenen miljoonaa euroa.

Kuvaukset alkoivat lokakuun alussa.

Omertan primus motor, ohjaaja-tuottaja Antti J. Jokinen astui yllättäen sivuun muutamaa viikkoa myöhemmin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Helsingin Sanomien jutussa työryhmän jäsenet kertovat, että ”Antti J. Jokisen työkyky heikentyi ennen sairauslomaa ja hänen johtamissaan kuvauksissa oli joitakin vaaratilanteita. Niiden vuoksi kuvaus keskeytettiin kyseisinä päivinä”.