Oliver Stone sensuurin kourissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Vielä torstaina myynnissä olevassa Suomen Kuvalehdessä on Oliver Stone -haastattelujuttuni. Se on tehty W.-elokuvan tiimoilta. Elokuvan ensi-ilta on perjantaina.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, W. on hyvä, ehdottomasti Stonen paras fiktio tällä vuosikymmenellä. Aion käydä katsomassa sen uudelleen elokuvateatterissa.

Juttuun ei luonnollisesti mahtunut kaikki, mistä Stonen kanssa puhuin. Erityisen mielenkiintoisia olivat Stonen kommentit Syntyneet tappajiksi -elokuvan tulevasta dvd:stä.

Natural Born Killers
väkivaltaan yllyttävää saastaa?

Vuonna 1994 valmistunut Syntyneet tappajiksi eli Natural Born Killers on mediasatiiri ja sarjamurhaajaelokuva, josta nousi aikanaan kohu. Muutamat tappajat Yhdysvalloissa ja Ranskassa väittivät saaneensa inspiraationsa elokuvasta. On ilmeistä, että näin rikolliset vain pyrkivät siirtämään vastuuta teoistaan oikeudessa.

Vaikka elokuva on kieltämättä hurja ja joku kilipää voi sen tietenkin ymmärtää väärin, eivät tuomarit suostuneet pitämään väitteitä minkään arvoisena. Lehdet pitivät, ja elokuva maalattiin väkivaltaan yllyttäväksi saastaksi. Esimerkiksi Irlannissa sen esittäminen kiellettiin ja Britanniassa sitä ei päästetty vuosiin videomarkkinoille. (Naurettavan moraalipaniikin ansiosta tienasin itse lukiolaisena hyvät rahat lähettämällä saarivaltion elokuvakeräilijöille suomalaisten supermarkettien alehyllyiltä poimimiani myyntikasetteja kyseisestä elokuvasta.)

Syntyneet tappajiksi
esitettiin leikkattuna

Harva tietää, että Syntyneet tappajiksi esitettiin kaikkialla maailmassa elokuvateattereissa aikanaan runsaasti leikattuna. Stonen alkuperäinen versio oli väkivaltaisempi – niin verinen, että väkivaltaisuus oli jo täysin absurdia ja vieraannuttavaa. Elokuvan keskeiset ajatukset ovat huomattavasti kirkkaammat. Tynkäversio taas näyttää ja maistuu enemmän juuri sellaiselta turvalliselta väkivaltaviihteeltä, jota Stone kritisoi.

Elokuvan tuottanut Warner Bros. ei halunnut olla tekemisissä Stonen ohjaajan version kanssa, ja sen oikeudet kaupattiin pienemmille firmoille joihinkin maihin. Suomessa director’s cutin julkaisi Future Film. Dvd on myyty loppuun ajat sitten. Amerikkalainen pienen firman director’s cut -dvd on laadultaan alle standardien.

Ohjaajan versio
on erinomainen

Leikkaamattoman version nähdessäni hämmästyin: keskinkertainen elokuva muuttui erinomaiseksi. Samaa mieltä on Stone. ”Ohjaajan versio on ehdottomasti elokuvan oikea muoto. Leikattu oli aikoinaan pakko julkaista.”

Syy pätkimiselle on USA:n elokuvasensuurielin MPAA. Se ei ole valtion virasto, vaan alan oma organisaatio, joka antaa ikärajat. R-rating (K-17, mutta vanhempien kanssa lapsille pääsy sallittu) on USA:n korkein normaali ikäraja. Useimmat lehdet eivät suostu mainostamaan NC-17 (ehdoton K-17) -elokuvia, sillä tämän tiukemman ikärajan saaneet elokuvat mielletään pornoksi. Siksi suuret teatteriketjutkaan eivät ota niitä ohjelmistoonsa. Jos elokuva on kallis, sille on saatava R-ikäraja, muuten se pääsee ainoastaan suurten kaupunkien art house-teattereihin, eikä ole toivoakaan kunnon lipputuloista.

MPAA ei nähnyt elokuvassa satiiria. Systeemi on mätä, kuten USA:n tunnetuin elokuvakriitikko Roger Ebert on todennut.

Oliver Stone: ”Warnerin
tyypit tulleet järkiinsä”

”Warner Bros. kieltäytyi leikkaamattoman elokuvan julkaisemisesta vhs:llä tai dvd:nä kerta toisensa jälkeen. He antoivat sen kerran muiden tehtäväksi. Mutta nyt Warnerin tyypit ovat tulleet järkiinsä. Leikkaamaton Natural Born Killers julkaistaan ensi elokuussa dvd:llä Warnerin omana special editionina”, Stone paljasti.

”Siitä tulee laatujulkaistu, parempi kuin mitkään aiemmat. Natural Born Killers sellaisena kuin sen piti aina olla.”

Elokuussa 2009 elokuva täyttää 15 vuotta. Sen verran voi siis nykyisessä länsimaailmassakin kestää, että taiteilija saa työnsä julki kunnollisessa muodossa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä